Známy šéfkuchár Vojtech Artz prezradil, čo v gastronómii letí! Nič nehovoriace názvy jedál patria do minulosti

NETKY.SK • 1 Jún 2017, 12:18 • 2 min
Známy šéfkuchár Vojtech Artz prezradil, čo v gastronómii letí! Nič nehovoriace názvy jedál patria do minulosti

VYHNE - Striedmosť v ingredienciách, lokálne a sezónne potraviny či fermentácia. To sú najnovšie trendy, ktoré podľa šéfkuchára Vojta Artza ovládajú svet kulinárstva. Dobré jedlo by malo byť podľa jeho názoru vždy o troch základných chutiach alebo surovinách, ktoré sú pripravené na rôzne textúry.

slovakia

left justify in out

"Trendom je tiež priniesť zákazníkovi zážitok, zmenu skupenstva. Trendom je molekulárna alebo avantgardná kuchyňa," poznamenal počas Metro Horeca sympózia šéfkuchárov a hotelierov vo Vyhniach. Do popredia sa dostáva fermentácia, v príprave sa podľa Artza využíva napríklad ihličie či dokonca seno.

 

Základom dobrého jedla sú kvalitné suroviny. Najlepší šéfkuchári využívajú podľa Artza vo svojej kuchyni najmä lokálne kvalitné suroviny, či už je to mäso, syr alebo bylinky. Dobrého kuchára však prezradí aj samotný jedálny lístok.

 

Nič nehovoriace názvy jedál sú podľa šéfkuchára zlozvykmi z minulosti, naopak menší počet jedál vypovedá o tom, že ide o dobrú reštauráciu. Kvalita či čerstvosť surovín sa však podľa jeho názoru dá odhadnúť aj podľa ceny.

Na Slovensku podľa Artza stále chýba gastronomická kultúra. "Stále sa stretávame s tým, že ľudia si pýtajú jedlá, ktoré fungovali pred 30-40 rokmi," poznamenal. Pritom aj tradičná slovenská gastronómia sa mení, jedlá sú ľahšie a zdravšie.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
redaktor 77

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona