Francúzska liga má nečakaného vládcu. Outsider z Lille sníva o majstrovskom primáte

NETKY.SK • 12 Apríl 2021, 10:20 • 2 min
Francúzska liga má nečakaného vládcu. Outsider z Lille sníva o majstrovskom primáte

Futbaloví fanúšikovia si už zvykli, že vo francúzskej Ligue 1 dominuje bohatý klub z Paríža, ktorý za posledných osem sezón získal domáci titul až sedemkrát. Tento rok však bojuje s húževnatým súperom z mesta Lille v Severnom Francúzsku.

slovakia

left justify in out

Paríž Saint-Germain od sezóny 2012/2013 ovláda futbalové dianie v krajine, výnimkou bol len ročník 2016/2017, keď titul získalo ambiciózne Monako, taktiež dotované bohatým investorom. Parížania boli pred práve prebiehajúcou sezónou pochopiteľne pasovaní do pozície najväčších favoritov, po 32. odohraných kolách sa však na čele tabuľky vyhrieva Lille OSC, klub, s ktorým nikto nepočítal.

 

Hráči Lille si v piatok poradili s FC Metz v pomere 2:0 a potvrdili svoj trojbodový náskok pred druhým PSG, ktoré v sobotu zareagovalo víťazstvom 1:4 v Štrasburgu. Šesť kôl do konca tak majú zverenci trénera Galtiera všetko vo vlastných rukách, absolvovali už až náročný zápas v Paríži, odkiaľ si 3. apríla odniesli víťazstvo 0:1.

 

 

Lille sa spolieha na služby ostrieľaného kanoniera Buraka Yilmaza, ktorý v kariére vystriedal najslávnejšie turecké kluby Besiktas, FenerbahceGalatasaray, pričom pôsobenie vo Francúzsku pre neho predstavuje len druhú zahraničnú anabázu. V sezóne 2016-2017 hrával v čínskej najvyššej súťaži.

 

Titul je blízko a uvedomuje si to aj tréner Christophe Galtier, ktorý po zápase s FC Metz neskrýval spokojnosť. „Čaká ma pekný víkend, to je isté. Dnes to bolo veľmi náročné, domáci odohrali veľmi dobrý zápas, majú dôvod na frustráciu, rozumiem im. Mali sme pomalší nástup, nastúpil proti nám silný súper a často sa hralo na našej polovici. Po zmene strán sa to zlepšilo. Čo je potrebné urobiť pre zisk titulu? Udržať si chladnú hlavu a bojovať jeden za druhého. A musíme podávať lepšie výkony než v piatok, pracovať na tom budeme celý budúci týždeň. Nesmieme hrať priemerne,“ vyjadril sa.

 

 

Klub sa naposledy tešil z majstrovského titulu v sezóne 2010/2011, keď po vedením trénera Rudiho Garciu dokázal ovládnuť aj domáci pohár a získal double. V tom čase však francúzska liga ešte nepoznala fenomén s názvom Paríž Saint-Germain, a tak by bol prípadný zisk domáceho primátu tento rok predsa o čosi sladší.

 

Boj o titul je v práve prebiehajúcej sezóne Ligue 1 omnoho zaujímavejší než v minulosti. Okrem Lille a PSG treba počítať aj s tretím AS Monako, ktoré má v tabuľke len o bod menej než Parížania. O bod za nimi sa nachádza niekdajší suverén súťaže, Lyon.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Róbert Krupár
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies