Zmajkovičová: Zrušenie amnestií by bol nebezpečný precedens

NETKY.SK • 16 Marec 2015, 12:01 • 2 min
Zmajkovičová: Zrušenie amnestií by bol nebezpečný precedens

BRATISLAVA – Zrušenie amnestií Vladimíra Mečiara, čo navrhuje KDH, by bol podľa poslankyne NR SR za Smer-SD Renáty Zmajkovičovej nebezpečný precedens.

slovakia

left justify in out

Ako povedala Zmajkovičová dnes pre agentúru SITA, môžeme mať akýkoľvek názor, akým spôsobom boli tieto amnestie udelené, ale musíme si ctiť ústavu. Smer-SD za takýto návrh nikdy nehlasoval a preto Zmajkovičová ani neočakáva zmenu postoja strany. „Právo a paragrafy nepustia. Nemôžeme meniť zákony kvôli zavŕšeniu procesu vysporiadania sa s mečiarizmom,“ zdôraznila.


Podľa Zmajkovičovej prezident udeľovaním amnestie a milosti nemôže zasahovať do zákonodarnej právomoci Národnej rady Slovenskej republiky. „Ak prezident nemôže zasahovať do zákonodarnej moci Národnej rady SR udeľovaním amnestie, tak ani parlament nemôže zákonodarnou a ústavodarnou činnosťou zasahovať do výkonu právomoci prezidenta udeľovať amnestiu,“ upozornila. Podľa Zmajkovičovej NR SR nemôže ústavným zákonom zrušiť právoplatné rozhodnutie o amnestii bez toho, aby nenarušila ústavnú rovnováhu deľby moci.


Kresťanskodemokratické hnutie sa o zrušenie Mečiarových amnestií snaží po siedmy raz. „Prečo? Lebo KDH na spravodlivosti záleží. Pokladáme to za kľúčový pilier spoločnosti, ľudia si zaslúžia právo a spravodlivosť,“ povedal predseda kresťanských demokratov Ján Figeľ. Návrh na zrušenie amnestií podpísalo 60 predkladateľov, teda poslanci všetkých opozičných strán. Figeľ si nemyslí, že zrušením Mečiarových amnestií by sa porušil princíp zákazu retroaktivity. „Treba sa vyrovnávať s krivdami minulosti, inak by sme ich tolerovali,“ konštatoval. Návrh ústavného zákona ruší podľa KDH neštandardné amnestie udelené bývalým predsedom vlády Vladimírom Mečiarom, ktorý vykonával niektoré oprávnenia prezidenta republiky. Tieto amnestie v časti týkajúcej sa zavlečenia Michala Kováča ml. do cudziny a zmareného referenda, ktoré malo byť vykonané v dňoch 23. a 24. mája 1997, sú podľa kresťanských demokratov zmätočné a ako také nezodpovedajú princípu právnej istoty.


Proti zrušeniu amnestií sa v minulosti staval aj predseda Smeru-SD Robert Fico s tým, že sú síce nemorálne, ale nezrušiteľné. Fico viacnásobne použil formulku, že ak udelenie amnestií Vladimírom Mečiarom bolo morálnym suterénom, ich zrušenie by bolo suterénom právnym.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies