Dvořákova Praha odmietla ruského dirigenta, Nohavica však Putinovu medailu vrátiť odmieta

NETKY.SK • 2 Marec 2022, 09:08 • 2 min
Dvořákova Praha odmietla ruského dirigenta, Nohavica však Putinovu medailu vrátiť odmieta

PRAHA - Svoj program v reakcii na ruskú agresiu upravujú niektoré české kultúrne inštitúcie a akcie. Festival Dvořákova Praha zrušil septembrové vystúpenie ruského dirigenta Valerija Gergijeva. Dôvodom je jeho podpora súčasnej ruskej zahraničnej politiky a ruského prezidenta Vladimira Putina.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

img

 

Informuje o tom spravodajská stanica ČT24.  Naopak, český folkrokový pesničkár Jaromír Nohavica nechce vracať vyznamenanie, ktoré od Putina pred časom dostaldostal ho podľa svojich slov za piesne, nie za boje. Slovácke divadlo sa svoj názor na aktuálnu situáciu rozhodlo povedať zaradením novej hry o ruských dezinformáciách.

 

„Momentálne dianie na Ukrajine nemôžeme ignorovať a nechať bez reakcie a prejavu solidarity nielen voči nevinným obetiam nastupujúcej vojny. Za festival (Dvořákova Praha) konáme jasne a rušíme vystúpenie dirigenta Valerija Gergijeva, a to vzhľadom na jeho historicky doložiteľnú podporu agresívnej ruskej zahraničnej politiky a samotného prezidenta Putina," uviedol riaditeľ usporiadateľskej Akadémie klasickej hudby Robert Kolář.

 

Kritike za spoluprácu s ruským dirigentom čelili aj Viedenskí filharmonici, ktorí tento týždeň začali v New Yorku svoje americké turné, na ktorom ich mal dirigovať práve Gergijev.

 

Kritiku síce odmietol člen vedenia orchestra Daniel Froschauer s tým, že "kultúra sa nesmie stať miestom politických konfliktov", ale vedenie newyorskej Carnegie Hall oznámilo, že ani Gergijev a ani klavirista Denis Macujev na troch plánovaných koncertoch nevystúpia.

 

img

 

Podobný názor ako Viedenskí filharmonici má aj český folkrokový spevák Jaromír Nohavica. Udalosti na Ukrajine  označil za hrozné. Medailu, ktorú si pred štyrmi rokmi prevzal od ruského prezidenta Vladimira Putina, však vracať nemieni. „Puškinovu cenu som dostal za piesne, nie za vojny," vysvetľuje.

 

Putin ocenil pesničkára v roku 2018 podľa oficiálneho vyjadrenia Kremľa za zásluhy pri upevňovaní priateľstva a spolupráce medzi národmi a za zbližovanie a vzájomné obohacovanie národných kultúr. Kritici pesničkárovi vtedy vyčítali, že nahráva Putinovi.

 

Ocenenie je udeľované ako ruským občanom, tak aj cudzincom. V roku 2004 ho dostal aj slovenský spisovateľ a prekladateľ Ján Štrasser. Ten sa však ocenenia v reakcii na napadnutie Ukrajiny ruskými vojenskými silami koncom februára vzdal. „Bohužiaľ, Puškinova medaila je aj Putinova medaila, certifikát o jej udelení podpísal prezident Ruskej federácie," uviedol Štrasser pre slovenské médiá.

 

Prečítajte si: Najväčšia ruská banka Sberbank odchádza z európskeho trhu

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies