Žltačka sa najprv prejaví nenápadne,môžu sa objaviť i bolesti pod rebrom

NETKY.SK • 31 Október 2016, 09:20 • 2 min
Žltačka sa najprv prejaví nenápadne,môžu sa objaviť i bolesti pod rebrom

BRATISLAVA - Malátnosť, únava, bolesti hlavy či zvýšená teplota. Hoci ide o príznaky podobné chrípke, môžu signalizovať i žltačku typu A v prvých fázach. Ešte predtým, než infikovanému zožltnú bielka či koža, môžu sa tiež objaviť bolesti pod pravým rebrom, upozornili hygienici.

slovakia

left justify in out

"Ochorenie však môže prebiehať bez príznakov choroby s vytvorením len protilátkovej odozvy," uvádza Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Lekári ju tento rok diagnostikovali 731 ľuďom. Počet ľudí ňou infikovaných posledné roky narastá. V roku 2013 ju diagnostikovali vyše 200 pacientom, predvlani 735 a vlani 883 ľuďom.

 

Žltačku typu A možno poznať i pod označením "choroba špinavých rúk". Prenáša sa "fekálno-orálno cestou". Vírus, ktorý infikovaný človek vylúči stolicou, sa do druhého organizmu dostáva prehltnutím cez ústa. "Prenáša sa najmä špinavými rukami, vírusom kontaminovanými potravinami či vodou," informuje ÚVZ SR. V rámci prevencie treba dodržiavať osobnú hygienu a neustále dezinfikovať okolie. Najúčinnejším opatrením je očkovanie.

 

Toto ochorenie sa najviac šíri medzi marginalizovanými skupinami ľudí žijúcimi v zlých hygienických podmienkach, ľahko tam dochádza k prenosu najmä u detí predškolského a mladšieho školského veku.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies