Životu v bavlnke predchádzajú dobre premyslené rozhodnutia: Prinášame vám tipy ako sa prebojovať k bohatstvu

NETKY.SK • 7 November 2023, 14:12 • 2 min
Životu v bavlnke predchádzajú dobre premyslené rozhodnutia: Prinášame vám tipy ako sa prebojovať k bohatstvu

Ak je vaším cieľom zbohatnúť, prečítajte si nasledujúce tipy, ako obísť prekážky a udržať si sústredenie. Mali by vám pomôcť pochopiť, čo je potrebné na budovanie bohatstva a hľadanie cesty k finančnému zabezpečeniu.

slovakia

left justify in out

Vo svete plnom študentských pôžičiek, zvyšovania životných nákladov, rastúcej inflácie a náhlych finančných núdzových situácií môže myšlienka na "selfmade" bohatstvo znieť ako rozprávka. Prinášame vám tipy ako na to efektívne:

Stanovte si finančné ciele

Žiadni dvaja ľudia nedefinujú bohatstvo rovnakým spôsobom, preto by ste si mali stanoviť svoje vlastné finančné ciele a načrtnúť plán, ako zbohatnúť podľa vlastných predstáv. Ak chcete pomôcť pri formovaní svojich cieľov, položte si niekoľko otázok:

Kedy chcete ísť do dôchodku?
O akých veľkých nákupoch – o druhom domove, umeleckej zbierke, pivnici plnej kvalitného vína – snívate?
Plánujete si založiť rodinu?
Potrebujete šetriť na vzdelanie dieťaťa?
Ako u vás vyzerá dôchodok? Cestovanie, dovolenkové domy na oboch pobrežiach?
Aké dedičstvo chcete zanechať svojim deťom a rodine?

Odpovede na podobné otázky vám môžu pomôcť stanoviť si finančné ciele a rozhodnúť sa, koľko peňazí musíte ušetriť, aby ste splnili svoju definíciu bohatých. Potom si vytvorte rozpočet , ktorý vám umožní pustiť sa do práce.

Zničte svoj dlh

Nie každý dlh je zlý, ale dlh s vysokým úrokom je úplne hrozný, ak je vaším cieľom zbohatnúť. Časť vášho rozpočtu musí zahŕňať plán na zničenie zlého dlhu a udržanie zodpovednej úrovne dobrého dlhu, ako je hypotéka.

Aj keď by ste mohli byť v pokušení urýchliť splácanie dlhu s nižšími úrokovými sadzbami, ako sú študentské pôžičky alebo hypotéka, zamyslite sa znova. Z dlhodobého hľadiska ušetríte viac tým, že najskôr splatíte dlh s vyššou úrokovou sadzbou a až potom rozdrvíte splátku domu a akékoľvek pretrvávajúce študentské pôžičky.

Majte finančný vankúš

Finančný vankúš je typ finančného nástroja, ktorý sa vytvára v rámci ekonomiky domácnosti, aby sme sa vyhli zadlžovaniu v prípade, že náš príjem nepostačuje na pokrytie akéhokoľvek výdavku alebo prerušenia príjmu. Tento fond vzniká postupným sporením osoby podľa jej príjmu a schopnosti sporenia.

Získanie finančného vankúša je pomerne jednoduché. Aby mohol plniť svoju funkciu, musí prekročiť minimum, ktoré sa vypočítava na základe mesačných príjmov a výdavkov domácnosti. Mal by pokryť tri až šesť mesiacov celkových výdavkov na domácnosť. Stanovenie minimálnej sumy je teda na každom jednotlivom prípade.

Investujte

 

Investícia do akcií

Takmer každý by mal vlastniť akcie. Je to preto, že akcie sa neustále ukázali ako najlepší spôsob, ako si priemerný človek dlhodobo budovať bohatstvo. Americké akcie priniesli za posledné štyri desaťročia lepšie výnosy ako dlhopisy, sporiace účty, drahé kovy a väčšina iných typov investícií.

Akcie prekonali väčšinu investičných tried takmer každých 10 rokov v minulom storočí a mali priemerné ročné výnosy deväť percent až desať percent počas dlhých časových období. Aby sme dali do perspektívy výnosy ako je táto, investícia 10-tisíc dolárov zložená z desiatich percent na 30 rokov by vzrástla na takmer 175-tisíc dolárov.

Prečo boli americké akcie takou skvelou investíciou? Pretože ako akcionár vlastníte firmu. A keď sa tento podnik zväčší a bude ziskovejší a ako ekonomika rastie, vlastníte podnik, ktorý sa stáva hodnotnejším. Ako hovorí legendárny investor Warren Buffett , investovanie do amerických akcií je stávkou na americký biznis, a to je vynikajúca stávka už viac ako dve storočia.

 

Investície do nehnuteľností

Rovnako ako vlastníctvo veľkých spoločností, aj vlastníctvo nehnuteľností môže byť skvelým spôsobom, ako budovať bohatstvo.

Ľudia takmer na každej finančnej úrovni môžu investovať do nehnuteľností a zarábať na nich. Najzrejmejšia je kúpa nehnuteľnosti na prenájom, čo môže byť skvelý spôsob, ako vybudovať bohatstvo a vytvoriť tok príjmov, ale nie je to najvhodnejšie pre každého.

 

Investície do dlhopisov

Dlhopisy predstavujú spôsob, ako môže spoločnosť získať peniaze. V prípade štátnych dlhopisov je možné kúpiť dlhopisy konkrétnej krajiny napríklad so splatnosťou 10 rokov alebo s inou dobou splatnosti. Ak by ste nakúpili napríklad 10-ročný dlhopis v hodnote 10 000 dolárov s 3 % úrokom, štát ktorého dlhopisy ste nakúpili vám bude vyplácať úrok každý rok po dobu desiatich rokov a po uplynutí tejto doby vám vráti aj vašich 10 000 dolárov.

Dlhopisy je možné nakúpiť v bankách alebo prostredníctvom obchodníkov s cennými papiermi. Každý dlhopis má vlastný distribučný kanál. To znamená, že nie každý dlhopis je možné kúpiť v ktorejkoľvek banke.
Úroky sú vyplácané až pri konci platnosti dlhopisu. 

Začnite podnikať

Autori Thomas Stanley a William Danko vo svojej knihe „The Millionaire Next Door: The Surprising Secrets of America's Wealthy“ uvádzajú, že dve tretiny milionárov sú samostatne zárobkovo činné osoby a že podnikatelia predstavujú väčšinu tejto skupiny.

Autori poznamenávajú, že väčšina milionárov dlho pracovala, žila z menej, ako zarobila, šetrila peniaze a inteligentne investovala.

Podnikať v tom, čo vás baví vám nielen pomôže rozvíjať váš talent, no originálny nápad či služba na trhu vám dokáže pomôcť zbohatnúť bez toho, aby ste museli mať nad sebou nadriadeného.

Zdroje:

https://www.forbes.com/advisor/investing/how-to-get-rich/

https://www.bankrate.com/investing/how-to-become-a-millionaire/#professional-advice

https://coinscrapfinance.com/fintech-news/the-importance-of-having-a-financial-cushion/

https://www.fool.com/investing/how-to-invest/what-to-invest-in/

https://dennikn.sk/blog/3097504/dlhopisy-ako-do-nich-investovat/

https://www.financnykompas.sk/clanok/ako-funguje-investovanie-do-dlhopisov-a-preco-by-ste-to-mali-zvazit

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: moneyfit.org
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies