Ziskovosť českých firiem patrí k najvyšším v EÚ

NETKY.SK • 12 Máj 2017, 12:16 • 2 min
Ziskovosť českých firiem patrí k najvyšším v EÚ

PRAHA - Dobrá kondícia domácej aj európskej ekonomiky sa pozitívne odrazila na hospodárení českých firiem. A väčší záujem o úver aj služby zo strany podnikov aj spotrebiteľov má zároveň pozitívny vplyv na výsledky českých bánk.

slovakia

left justify in out

Vlani síce ziskovosť českých firiem klesla a podobný trend zrejme pokračuje aj v tomto roku, napriek tomu bola podľa údajov Českého štatistického úradu nad priemerom Európskej únie, konštatuje portál ihned.cz.

 

"Marže českých firiem začali výrazne rásť v závere roka 2013, keď oslabená koruna prospela českým vývozcom," okomentoval vývoj ekonóm Komerční banky Marek Dřímal. "Postupné zlepšovanie českej ekonomiky a predovšetkým situácia na trhu práce tento trend v minulom roku zvrátili," podotkol s tým, že rekordne vysoká zamestnanosť prinútila podniky, aby svojim pracovníkom vyplácali viac peňazí, a to aj na úkor svojich marží.

 

Podľa najnovších údajov českého ministerstva práce a sociálnych vecí klesla v apríli miera nezamestnanosti na 4,4 % a je najnižšia zo všetkých krajín Európskej únie (EÚ).

 

Jedným z podnikov, ktorým sa dobre darí, je automobilka Škoda Auto. Jej tržby v 1. štvrťroku stúpli o viac ako 28 % na 4,3 miliardy eur. Prevádzkový zisk dosiahol 415 miliónov eur, čo predstavovalo medziročné zvýšenie skoro o tretinu. Svojou rentabilitou, teda pomerom prevádzkového zisku k tržbám, vo výške 9,6 % tento rok Škoda Auto dokonca predbehla luxusnú značku Audi (8,7 %).

 

Príjmy a prevádzkový zisk vzrástli aj telekomunikačnej spoločnosti O2 Czech Republic, ktorú ovláda finančná skupina PPF. V prvých troch mesiacoch roka sa jej tržby zvýšili o 2 % na 9,2 miliardy korún (345,89 milióna eur). Čistý zisk stúpol o 3,4 % na 1,28 miliardy Kč.

 

Vydarený úvod roka majú za sebou aj české banky vďaka pokračujúcemu záujmu podniku o úvery a domácností o hypotéky aj spotrebiteľské pôžičky. Všetky tri najväčšie české banky - Česká sporiteľňa, ČSOB a Komerční banka zaznamenali v 1. kvartáli rast zisku. Najviac pritom zarobila ČSOB, keď zaznamenala medziročný nárast zisku o 42 % na 4,7 miliardy Kč.

 

Banky sa ale s výnimkou ČSOB ďalej stretávali s klesajúcimi úrokovými maržami. "Úrokové marže budú tento rok ešte klesať, aj keď výrazne pomalším tempom ako vlani. Negatívnym vplyvom prispejú najmä nezabezpečené spotrebiteľské úvery, naopak mierny rast vidíme u hypotekárnych úverov," dodal analytik Patria Finance Václav Kmínek.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies