Žilinskí zdravotníci nechcú návrat bývalého primára

NETKY.SK • 11 Marec 2015, 13:51 • 2 min
Žilinskí zdravotníci nechcú návrat bývalého primára

BRATISLAVA - Väčšina pracovníkov interného oddelenia žilinskej fakultnej nemocnice nechce návrat predchádzajúceho primára Vladimíra Spišáka, podľa nich roky nekonal.

slovakia

left justify in out

 Listom informovali ministra zdravotníctva Viliama Čisláka (nominat Smer- SD), že v prípade jeho návratu sú pripravení podať hromadnú výpoveď. Podľa ministerstva zdravotníctva (MZ) sa pod list podpísalo 79 z celkovo 89 pracovníkov oddelenia. "Katastrofálna situácia pretrváva na našom oddelení už niekoľko rokov a je výsledkom najmä nezáujmu, nekonania a neochoty komunikovať bývalého primára Vladimíra Spišáka s personálom. Situácia vznikla dlhodobým neriešením problémov, okrem napísania niekoľkých listov, nikdy sa osobne neangažoval na zmene tohto stavu,“ uvádza sa v liste. 

 

Personál namieta, že bývalý primár ignoroval ich opakované pripomienky. Autori listu tvrdia, že situácia sa po zmene vedenia stabilizovala aktívnym manažmentom pacientov a ochotou urobiť zmeny v riadení. Podľa slov riaditeľky komunikačného odboru MZ Zuzany Čižmárikovej, riaditeľ nemocnice ubezpečil zamestnancov oddelenia, že sa nechystá robiť zmeny vo vymenovaní nových vedúcich kliniky. 

 

Predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský konštatuje, že medzi podpísanými sú aj lekári, ktorí pracujú na oddelení len krátko, niektorí len od začiatku marca, prípadne takí, ktorí sú dlhodobo práceneschopní. Navyše podotýka, že podpisy sú pod prezenčnou listinou. "Mám veľké podozrenie, že je to prezenčná listina prevádzkovej schôdze, ktorá sa netýka tohto listu," uviedol Visolajský. Dementuje informáciu, že bývalý primár nekonal, dôkazom sú podľa neho listy, ktoré posielal vedeniu. Samotný Spišák na list reagovať cez média nebude. Dal len súhlas na zverejnenie otvoreného listu, ktorý sám poslal komore lekárov. Žiada v ňom o podporu pri obhajobe svojej profesionálnej cti, ktorú ako tvrdí výrazne a zámerne poškodilo vedenie FNsP Žilina. Namieta v ňom vážne nedostatky v podmienkach, v ktorých sa poskytuje zdravotná starostlivosť pacientom na internom oddelení v žilinskej nemocnici a neprítomnosť akejkoľvek koncepcie riešenia tohto problému zo strany vedenia nemocnice, pre ktoré ako tvrdí dal výpoveď. 

 

Koncom februára dalo štrnásť z 19 lekárov interného oddelenia žilinskej fakultnej nemocnice výpoveď pre nedostatok lôžok a zlé hygienické podmienky na oddelení. Vedenie nemocnice s primárom ukončilo pracovný pomer dohodou. Lekári, ktorým od piatka 27. februára plynie dvojmesačná výpovedná lehota, poslali žiadosť o urgentné riešenie situácie aj ministrovi zdravotníctva, regionálnemu úradu verejného zdravotníctva a tiež prezidentovi Andrejovi Kiskovi. Lekári sa sťažujú na preplnené a zle vybavené oddelenie. Aktuálne je vo výpovednej lehote 13 lekárov, jedna lekárka stiahla výpoveď. "Tak ako pán riaditeľ hovoril, on im predstavil chod daného oddelenia, ubezpečil ich, že oddelenie funguje, tiež im predstavil plány rekonštrukcie tohto oddelenia, kde vyvrátil medializované informácie, že by sa mali meniť iba okná. Zamestnanci, ktorí dali výpovede boli prekvapení týmito informáciami, povedali, že si to musia premyslieť," konštatovala Čižmáriková. Ako uviedla, výsledok ich rozhodnutia zatiaľ nepoznajú, tento týždeň by ho však mali oznámiť riaditeľovi. Podotýka, že v súčasnosti klinika funguje a je na nej dostatok lekárov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies