Zika je hrozbou, MOV bude informovať národné výbory

NETKY.SK • 29 Január 2016, 12:27 • 2 min
Zika je hrozbou, MOV bude informovať národné výbory

ATÉNY - Národné olympijské výbory môžu očakávať inštrukcie, ako postupovať v súvislosti so šíriacou sa nákazou vírusu zika v dejisku augustových Hier XXXI. olympiády v Riu de Janeiro.

slovakia

left justify in out

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) je v úzkom kontakte so Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) a informácie v najbližších dňoch posunie aj na národnú úroveň. "Národné olympijské výbory budú následne referovať svojim športovcom o bezpečnostných opatreniach, Urobíme všetko, čo bude v našich silách, aby sme sa postarali o zdravie účastníkov a návštevníkov podujatia," povedal prezident MOV Thomas Bach počas návštevy Atén, kde zavítal aj do tunajšieho utečeneckého tábora.


WHO zvolala na pondelok mimoriadne kolégium nezávislých odborníkov, aby sa dohodli na ďalšom postupe a zhodnotili, či si situácia v oblasti vyžaduje vyhlásenie núdzového stavu.


Vírus zika prenáša zatiaľ iba jeden druh komárov. Príznaky ochorenia trvajú asi sedem dní a sú veľmi podobné osýpkam. Dostaví sa horúčka, vyrážky, bolesti kĺbov či zápal očných spojoviek. Štyria z piatich nakazených prekonajú ochorenie bez prejavov. Zatiaľ naň nenašli účinnú vakcínu. Vírus predstavuje veľké riziko pre tehotné ženy a ich potomkov. V Brazílii sa od októbra narodilo takmer 4-tisíc detí s vážnou vrodenou poruchou centrálneho nervového systému mikrocefáliou, ktorá sa prejavuje zastavením vývoja mozgu.


MOV a organizátori OH 2016 sa spoliehajú na faktor počasia, nakoľko podujatie sa uskutoční počas brazílskej zimy, keď je v oblasti suchšie a chladnejšie a populácia komára by mala rapídne klesnúť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies