Prezidentka sa dnes stretla s dánskou premiérkou. Pozrite si, čím sme Dánov inšpirovali!

NETKY.SK • 11 Máj 2021, 21:49 • 2 min
Prezidentka sa dnes stretla s dánskou premiérkou. Pozrite si, čím sme Dánov inšpirovali!

KODAŇ – Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa dnes stretla s dánskou premiérkou Mette Frederiksen. Hovorí, že Dánsko je ukážkou toho, že ochrana klímy môže viesť k hospodárskemu rastu, úspore energie a nemusí to znamenať ekonomickú slabosť, ale naopak ekonomický rast.

slovakia

left justify in out

Hlava štátu na sociálnej sieti napísala, že rokovanie s dánskou predsedníčkou vlády potvrdilo záujem prehlbovať partnerstvo a spoluprácu oboch krajín vďaka spoločným hodnotám a zdieľaným záujmom.

 

img

 

Riešili boji proti pandémii aj reformu nemocníc

Dnešný pracovný deň odštartovala prezidentka rokovaním v dánskom Štátnom sérologickom ústave v Kodani. Priblížila, že zástupcovia slovenského ministerstva zdravotníctva, úradov a vedeckej komunity spolu so svojimi dánskymi partnermi hovorili o reforme nemocníc, boji s pandémiou aj o testovacej a vakcinačnej stratégii.

 

img

 

„Dánski partneri nám odprezentovali svoj plán masívneho PCR testovania, trasovania a vyhľadávania nových mutácií, tak aby zabránili vypuknutiu novej vlny pandémie,“ uviedla hlava štátu.

 

 

Prezidentka otvorila envirotémy

Dánsko je podľa prezidentky ukážkou toho, že ochrana klímy môže viesť k hospodárskemu rastu, úspore energie a nemusí to znamenať ekonomickú slabosť, ale naopak ekonomický rast.

 

„Počas dňa som navštívila aj Európsku environmentálnu agentúru, kde som otvorila rokovanie našej odbornej delegácie s predstaviteľmi agentúry. Hovorili sme najmä o riešeniach pre dosiahnutie uhlíkovej neutrality vo verejných budovách a o tom, ako využiť zdroje z Plánu obnovy na zelené projekty, čo najefektívnejšie,“ napísala prezidentka.

 

"Vidíme tu množstvo príležitostí pre podnikateľov, vidíme inšpiráciu a spoluprácu v tak dôležitých témach, ako je reforma zdravotníctva a ochrana pred klimatickými zmenami," skonštatovala Čaputová pre TASR.

 

Dáni sa inšpirovali slovenskou Bibianou

Prezidentka tiež informovala, že Dánsko sa inšpirovalo Slovenskom, keď v metropole Dánska otvorili svoju Bibianu.

 

img

 

„Inšpirovali sa práve Medzinárodným domom umenia Bibiana u nás a v roku 2011 otvorili Bibianu Danmark. Je to miesto, kde sa dánske deti učia spolupatričnosti, tomu aké dôležité sú verejné priestory a tiež ako dôležitá je udržateľná architektúra v meste. Ako som videla, deti na tomto fantastickom mieste vytvárajú nové svety a hovoria o životnom prostredí, rôznorodosti a tolerancii,“ priblížila prezidentka.

 

img

 

Doplnila, že inštitúcii darovala hmyzí domček zo Slovenska, aby tak aj svojou troškou prispela k budovaniu tohto čarovného miesta na Papierovom ostrove.

 

 

„Prebieha tu rozsiahla výstavba, a to priviedlo riaditeľku Bibiany Danmark Janne Bech k myšlienke Detskej školy architektúry a staviteľstva, ktorú sme dnes spoločne otvorili. Deti tu môžu priamo sledovať premenu lokality od architektonických plánov až po realizáciu projektu, hovoriť o zmenách a prinášať detské riešenia,“ vysvetlila hlava štátu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies