Málo známe, no o to nádhernejšie miesta Európy, ktoré musíte vidieť

NETKY.SK • 5 Apríl 2024, 10:55 • 2 min
Málo známe, no o to nádhernejšie miesta Európy, ktoré musíte vidieť

Tie najkrajšie poklady nájdete často mimo vychodených chodníčkov a známych trás. Vo svete cestovateľov to platí dvojnásobne. Za najsilnejšími zážitkami si treba zájsť často na menej poznané miesta. Poznáte tieto nádherné destinácie Európy?

slovakia

left justify in out

Niekedy je možno trochu prácnejšie dostať sa tam, niekedy sa o nich jednoducho nepíše a nehovorí až tak často a všade ako o iných - chronicky známych turistických evergreenoch. Keď si však dáme tú námahu objaviť aj niečo menej tradičné, zostanú nám zážitky na celý život...

Nechajte sa inšpriovať nasledujúcimi tipmi nádherné a nezabudnuteľné výlety po Európe.

Isola Bella, Taliansko

Táto destinácia to má doslova v názve. Krásny ostrov je očarujúcou perlou uprostred jazera Lago Maggiore na severe Talianska v Lombardsku a isto si svoje meno zaslúži. Jeho dominantou je vznešený palác, ktorý dal v 17. storočí postaviť Carlo III Borromeo pre svoju manželku Izabelu.
V interiéri paláca sa nachádzajú úžasné umelecké diela vrátane vzácnych fresiek a sôch. Návštevníci môžu obdivovať luxusný nábytok a obdivuhodne zachované historické dekorácie.

Azda najväčším zážitkom sú záhrady ostrova - neuveriteľné architektonické dielo, ktorého dokončenie trvalo viac ako 40 rokov. Záhrady sa rozprestierajú na desiatich terasách a sú plné nádherných kvetinových záhonov, fontán a sôch. 

Lago Maggiore je jedno z najväčších jazier v Európe, známe svojou priezračnou vodou a nádherným výhľadom na okolité hory. Môžete sa vybrať na výlet loďou a preskúmať množstvo ďalších ostrovov roztrúsených po celom jazere.

Giants Causeway, Severné Írsko

V grófstve Antrim v Severnom Írsku sa nachádza čarovná sopečná krajina, ktorá láka cestovateľov, milujúcich netradičné dobrodružstvá. Obrova cesta, ktorá je od roku 1986 zapísaná na zozname svetového dedičstva UNESCO, lemuje búrlivé pobrežie Atlantického oceánu a je obklopená nádhernými zelenými lúkami. Dych vyrážajúca krajina, ktorej autentickosť a divoká krása vás zhypnotizujú je známa viac ako 40 tisíc čadičovými blokmi stojacimi vedľa seba a pôsobiacimi, akoby boli starostlivo poukladané vedľa seba ľudským úsilím. Príroda však tento geometrický zázrak vytvorila bez ľudského zásahu.

Táto prírodná nádherna sa nachádza medzi malebnými mestami Portrush a Ballycastle a prechádzka po pobrežnom chodníku v tejto rozprávkovej obrej krajine vám zostane ako zážitok na celý život. 

 

Lerintské ostrovy, Francúzsko 

Dva malé ostrovy - Sainte Marguerite a Saint Honorat - tvoriace Lérintské ostrovy sú malými klenotmi a doslova kúskom raja uprostred nedotknutej prírody v Stredozemnom mori. Na svoje si prídu milovníci flóry, fauny, ale aj histórie, veď práve tu sa odohrával príbeh tajomného legendárneho Muža v železnej maske.

Ostrovy nájdete na Azúrovom pobreží, neďaleko od slávneho Cannes a okrem kráľovskej pevnosti a múzea, kde môžete preskúmať detaily príbehu Muža v železnej maske sa môžete na ostrove Sainte Marguerite tiež potopiť k podvodnému múzeu so sochami kamenných obrov na dne, predstavujúcich obyvateľov Cannes.

Na ostrove Saint Honorat určite navštívte opátstvo Lérins s komunitou cisterciánskych mníchov, ktorí tu vyrábajú domáce víno, likér či olivovoý olej. 

Bohinjské jazero, Slovinsko 

Hoci medzi turistami je oveľa známejšie slovinské jazero Bled, Bohinj za touto známou destináciou rozhodne v kráse nazaostáva. Prostredie je tu o to krajšie, že sa tu rozhodli k turizmu pristupovať veľmi striedmo, ekologicky, aby sa zachovali prírodné krásy tejto nádhernej oblasti.

Napríklad na jazere sú povolené len dve elektrické turistické lode, no o to výnimočnejší zážitok bude pre vás kúpanie, kajakovanie či prechádzky po pobreží. Bohinjské jazero je doslova rajom pre turistom. Obklopené Julskými Alpami v Triglavskom národnom parku ponúka viaceré unikátne trasy a výlety do okolia.

Choďte sa pozrieť k nádhernému vodopádu Savica, urobte si výlet lanovkou Vogel pomedzi tunajšie alpské končiare. Nevynechajte ohromujúci prírodný zázrak - roklinu Mostnica.

Schody do neba - Monsterrat, Katalánsko, Španielsko 

Oficiáne sa nazývajú Schody porozumenia, no viac sa pre týchto osem monumentálnych kvádrov na sebe zaužil názov Schody do neba. Toto pútnické miesto v španielskom Montserrate je zároveň jedno z najposvätnejších miest Španielska. Sú dielom jedného z najznámejších katalánskych a španielskych sochárov Josepa Mariu Subirachsa.  

Každý zo stupňov pamätníka predstavuje nasledujúce bytosti od spoldu po najvyšší kameň: skaly, plameň, rastliny, zvieratá, ľudia, nebo, anjeli a na najvyššom mieste Boh.

Schody sú vysoké asi 9 metrov, výstup na ne je zakázaný, no aj zo samotnej terasy, kde sa pamätník nachádza je úchvatný výhľad na okolitú krajinu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Foto: historichotelsofeurope
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies