Podľa Hlas-SD musí byť referendum len o predčasných voľbách, nechceme ďalšie otázky

NETKY.SK • 30 Máj 2022, 15:09 • 2 min
Podľa Hlas-SD musí byť referendum len o predčasných voľbách, nechceme ďalšie otázky

BRATISLAVA - Referendum by malo mať len jeden cieľ, a to predčasné voľby. Tvrdí to mimoparlamentný Hlas-SD s tým, že petičná akcia by mala riešiť len túto jednu otázku, aby bolo referendum úspešné. Nechce, aby obsahovalo ďalšie otázky, pretože sa doň nemajú vnášať ideologické záležitosti.

slovakia

left justify in out

Líder Hlasu-SD Peter Pellegrini preto vyzval všetky strany na spoluprácu v tomto duchu. Pripustil, že skoncipovať referendovú otázku môže byť náročné, keďže by mala obsahovať aj zmenu Ústavy SR a zároveň aj žiadosť ľudí o ukončenie aktuálneho volebného obdobia a vypísanie predčasných parlamentných volieb.

 

„Ak by sa do referenda začali vkladať rôzne názory, hodnotové otázky, ideologické postoje, môže to významným spôsobom ohroziť akúkoľvek úspešnosť referenda," vyhlásil Pellegrini na tlačovej konferencii. Mnohí ľudia si podľa neho želajú pád vlády, no prípadné ďalšie otázky by ich mohli od účasti na referende odradiť.

 

img

 

Téma referenda je podľa Pellegriniho opäť aktuálna aj z dôvodu vytvárania tzv. "temnej koalície", keď sa časť koalície spája s „fašistami" a ĽSNS. Tvrdí, že okrem podpory tzv. protiinflačného balíčka podržali títo poslanci koalíciu aj v prípade nového šéfa Najvyššieho kontrolného úradu. Do funkcie plénum zvolilo koaličného kandidáta Ľubomíra Andrassyho, hoci sa hovorilo o tom, že post má patriť opozícii. Ak by mali zásadné veci závisieť od hlasov ĽSNS, treba podľa Pellegriniho ukončiť volebné obdobie, hoci by sa tak stalo len na krátky čas pred riadnymi voľbami.

 

Šéf Hlasu-SD vyzval strany, aby nepolitikárčili. „Nech si nikto neuzurpuje právo na referendum," povedal. Tento týždeň chce strana rokovať so Smerom-SD. Pellegrini nechce, aby Smer-SD prišiel s ďalšími otázkami, ktoré by napríklad reagovali na vojnový konflikt. Vyvolávalo by to zbytočné napätie. „Moji kolegovia sú pripravení s nimi na dennej báze online rokovať," povedal Pellegrini.

 

img

 

Začiatkom roka hovorila opozícia o referende s otázkou o zmene ústavy a tiež s otázkou o amerických základniach. Hlas-SD vtedy chcel pridať otázku sociálneho charakteru. Pellegrini povedal, že od tohto už upustili.

 

Po tom, ako opozícia vyzbierala podpisy na vyhlásenie referenda o predčasných voľbách, sa prezidentka Zuzana Čaputová obrátila na Ústavný súd SR. Ten v júli 2021 skonštatoval, že navrhovaná referendová otázka o skrátení volebného obdobia Národnej rady SR je protiústavná. Niektorí koaliční predstavitelia vtedy pripúšťali zmenu ústavy tak, aby sa mohlo vypísať referendum o predčasných voľbách.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies