Koaličná rada bude rokovať o paragrafe 363. Čo naň hovoria Šeliga a Krajniak?

NETKY.SK • 6 September 2021, 19:57 • 2 min
Koaličná rada bude rokovať o paragrafe 363. Čo naň hovoria Šeliga a Krajniak?

BRATISLAVA - Podľa ministra práce by za určitých podmienok sporný paragraf ani nebol potrebný.

slovakia

left justify in out

Zástupcovia vládnych strán sa zídu na koaličnej rade. Venovať by sa mali aj spornému paragrafu 363 Trestného poriadku a záverom z prvého stretnutia pracovnej skupiny, ktorá sa má zaoberať týmto ustanovením.

 

Kým poslanec Národnej rady (NR) SR Juraj Šeliga (Za ľudí) hovorí o zúžení sporného paragrafu a právomoci generálneho prokurátora, minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) poukázal na potrebu jeho preskúmania.

 

img

 

Krajniak uviedol, že so vznikom pracovnej skupiny súhlasili v Sme rodina s tým, že aj podľa programového vyhlásenia vlády by sa malo preskúmať doterajšie fungovanie ustanovenia, i to, či sa dodržiavajú princípy zákonnosti trestného konania. "My by sme žiaden paragraf 363 nepotrebovali, ak by sme na Slovensku mali istotu, že trestné konania prebiehajú zákonne".

 

Možno vás zaujme: Fico vyzval Lipšica na odchod z funkcie. Označil ho za etalón špiny

 

Podľa Krajniaka treba mať istotu, že v systéme je dosť bŕzd a protiváh, aby niekto trestné konanie nekrivil. Očakáva preto, že pracovná skupina príde s riešením, ako garantovať zákonnosť trestných konaní. Ak k tomu nedôjde, v súčasnom stave podľa neho na paragraf 363 nemožno siahať.

 

img

 

Šeliga šiel na rokovanie pracovnej skupiny so slovami o zúžení sporného paragrafu. "Chcem hovoriť o tom, aby sme obmedzili toto oprávnenie generálneho prokurátora, a to na meritórne rozhodnutia v rámci trestného konania, teda na rozhodnutia, voči ktorým nie je možný opravný prostriedok a nerozhoduje o nich ďalej súd".

 

Takto by podľa neho mohlo ostať vyvážené aj to, že generálny prokurátor má právo vstúpiť do trestného konania, ale i to, že o vine a treste rozhodujú súdy.

 

Prečítajte si tiež: Ministerstvo vnútra plánuje zmeniť voľbu prezidenta Policajného zboru

 

Na koaličnej rade chce predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová hovoriť aj o programe a organizácii riadnej schôdze parlamentu, ktorá sa má začať 16. septembra. V súvislosti s avizovanou mimoriadnou schôdzou na odvolávanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) uviedla, že poslanci SaS nevidia dôvod meniť svoj postup. Tak ako minule, ani teraz sa neplánujú zúčastniť, pretože to považujú za divadlo opozičného Smeru-SD.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies