Žiadate o dávku v nezamestnanosti? Dôležitý je tento formulár

NETKY.SK • 23 Apríl 2019, 09:47 • 2 min
Žiadate o dávku v nezamestnanosti? Dôležitý je tento formulár

BRATISLAVA - Pokiaľ ste v minulosti pracovali aj na území iného štátu EÚ, Sociálna poisťovňa to pri výpočte dávky v nezamestnanosti môže zohľadniť.

slovakia

left justify in out

Pokiaľ sa rozhodnete požiadať o dávku v nezamestnanosti, využiť na to môžete jedine formulár typu PD U1. Formulár vystavuje príslušná inštitúcia sociálneho zabezpečenia iného členského štátu, nie zamestnávateľ. Pokiaľ sa stane, že žiadateľ o dávku daný formulár nepredloží z vlastnej iniciatívy, Sociálna poisťovňa si ho zo zahraničia vyžiada sama, avšak to by mohlo byť na škodu poistenca, nakoľko sa týmto celý proces vybavovania značne predĺži.

 

img

 

Formulár PD U1 je pri splnení všetkých ďalších podmienok na vznik nároku na dávku v nezamestnanosti zároveň podkladom na určenie jej výšky. Tá sa vypočíta výlučne z platu alebo príjmu, ktorý daná osoba dosiahla v súvislosti so svojou poslednou činnosťou ako zamestnanec alebo ako samostatne zárobkovo činná osoba.

 

"Kontakty na zahraničné inštitúcie sociálneho zabezpečenia vystavujúce potvrdenie možno nájsť aj na webovej stránke Sociálnej poisťovne v časti Poistenie v nezamestnanosti – Príslušné inštitúcie členských štátov Európskej únie. V Českej republike si PD U1 možno vyžiadať od úradu práce príslušného podľa sídla posledného zamestnávateľa," radí hovorca poisťovne Peter Višváder.

 

img

 

Žiadosť o dávku v nezamestnanosti je kompletná len vtedy, ak obsahuje aj tlačivo Potvrzení zaměstnavatele pro účely posouzení nároku na podporu v nezaměstnanosti a kópie podporných dokumentov - potvrdenie o zamestnaní v ČR, evidenčný list dôchodkového poistenia zo zamestnaní v ČR, potvrdenie o zárobku z posledného zamestnania v ČR, potvrdenie osvedčujúce spôsob ukončenia pracovného pomeru, pracovná zmluva – v prípade, že pracovná pozícia nie je uvedená na potvrdení o zamestnaní, príp. ďalšie dokumenty.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies