Bude Miloš Zeman čeliť ústavnej žalobe? Senát ju schválil

NETKY.SK • 25 Júl 2019, 06:23 • 2 min
Bude Miloš Zeman čeliť ústavnej žalobe? Senát ju schválil

PRAHA - Senát Parlamentu Českej republiky včera odobril ústavnú žalobu na prezidenta Českej republiky, Miloša Zemana.

slovakia

left justify in out

Senát Zemana žaluje za viacnásobné hrubé porušenie ústavy. Avšak tá sa pred Ústavný súd nedostane, kým ju neodobrí aj Poslanecká snemovňa, čo je vzhľadom na jej zloženie dosť nepravdepodobné. Žalobu by totiž muselo podporiť aspoň 120 poslancov, čo prihliadnuc na rozloženie síl nie je reálne.

 

Žalobu navrhol senátor Václav Láska z hnutia Senátor 21. Podpísalo ju ďalších 36 poslancov z ODS, strany Starostovia a nezávislí, KDU-ČSL a dokonca sa pripojil aj senátor Jiří Dienstbier, ktorý aktuálne pôsobí v koaličnej ČSSD.

 

V žalobe sa spomína osem Zemanových porušení ústavy. Posledným z nich je situácia, kedy odmietol odvolať z postu ministra kultúry Antonína Staňka z ČSSD, a to napriek tomu, že premiér Babiš toto odvolanie navrhoval už koncom mája. Zeman až nedávno oznámil, že ho k 31. júlu odvolá. Ďalším „prešľapom“ mala byť napríklad i neochota Zemana vymenovať za ministra zahraničných vecí Miroslava Pocheho tak, ako to požadovala ČSSD.

 

 

Hoci mal samotný Zeman právo zúčastniť sa predmetného zasadnutia Senátu, na ktorom sa o jeho obžalobe rokovalo, nevyužil to a odkázal, že celú situáciu považuje za mimoriadny právny paškvil. "Ide o čisto politický krok neúspešných politikov, ktorí sa dodnes nedokázali zmieriť s dvojnásobným víťazstvom Miloša Zemana v priamych prezidentských voľbách," napísal na Twitteri Zemanov hovorca Ovčáček.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies