Trump je podľa senátu nevinný, na poste prezidenta zostáva

NETKY.SK • 6 Február 2020, 16:36 • 2 min
Trump je podľa senátu nevinný, na poste prezidenta zostáva

WASHINGTON - Americký Senát zbavil prezidenta Donalda Trumpa obvinení v procese ústavnej žaloby (impeachmentu), čím ukončil snahy zosadiť ho z funkcie. Senát, ktorému dominujú Trumpovi republikáni, odhlasovali jeho nevinu v prípade zneužitia právomocí v pomere hlasov 52 ku 48.

slovakia

left justify in out

Trump zostáva na pozícii prezidenta

Obštrukcie voči Kongresu senátori odmietli v pomere hlasov 53 ku 47. Snemovňa reprezentantov, v ktorej majú prevahu demokrati, schválila obvinenia voči prezidentovi ešte 18. decembra. Výsledkom stredajšieho historického hlasovania je, že Trump ostáva 45. americkým prezidentom a zabojuje o znovuzvolenie v novembrových voľbách. V opačnom prípade by musel svoj post uvoľniť a ujal by sa ho viceprezident Mike Pence.

 

Čo znamená impeachment?
Prvým bodom žaloby bolo zneužitie právomocí, ktorého sa mal Trump podľa demokratov dopustiť tým, že v júnovom telefonáte nútil prezidenta Volodymyra Zelenského, aby Ukrajina naštartovala vyšetrovanie bývalého amerického viceprezidenta Joea Bidena a jeho syna Huntera. Biden je pritom jedným z najnádejnejších adeptov na demokratickú nomináciu do prezidentských volieb. Trump chcel takýmto nekalým spôsobom údajne "zničiť" svojho očakávaného súpera. Začatím stíhania navyše podmieňoval poskytnutie americkej vojenskej pomoci Ukrajine, ktorá bola už predtým odsúhlasená, no neskôr pozastavená.

 

img

 

Druhým bodom žaloby bolo bránenie Kongresu vo vyšetrovaní. Toho sa mal Trump dopustiť tým, že Biely dom napriek opakovaným žiadostiam odmietol poskytnúť Kongresu akékoľvek informácie k vyšetrovaniu júnového telefonátu medzi Trumpom a Zelenským.

 

Trump sa stal len tretím prezidentom v histórii USA, voči ktorému bol začatý proces impeachmentu. Prvým bol exprezident Andrew Johnson v roku 1868 a následne Bill Clinton v roku 1998. Vo všetkých prípadoch Senát žalobu neschválil.

 

Vyjadrenie Trumpa

Vo svojich prvých vyjadreniach, odkedy ho Senát v stredu oslobodil od obvinení zo zneužitia právomocí, Trump uviedol, že musel prejsť hrozným utrpením, ktoré spôsobili "niektorí veľmi nečestní a skorumpovaní ľudia".

"Urobili všetko možné, aby nás zničili, a týmto konaním veľmi ťažko ublížili našej krajine," povedal počas televíziou prenášaných modlitebných raňajok s niektorými washingtonskými osobnosťami. Dodal, že neskôr bude mať vyhlásenie v Bielom dome a vysloví odhodlanie zabrániť pokračovaniu toho, čo sa dialo počas impeachmentu.

 

img

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies