Dlho sa vo funkcii neohriala. Švédska premiérka rezignovala len pár hodín po vymenovaní

NETKY.SK • 24 November 2021, 20:20 • 2 min
Dlho sa vo funkcii neohriala. Švédska premiérka rezignovala len pár hodín po vymenovaní

ŠTOKHOLM - Dôvodom je rozhodnutie Strany zelených opustiť vládnu koalíciu.

slovakia

left justify in out

Novozvolená švédska premiérka Magdalena Anderssonová v stredu podala demisiu len niekoľko hodín po tom, ako jej parlament vyjadril dôveru. Dôvodom jej kroku je fakt, že v parlamente neprešiel návrh štátneho rozpočtu a Strana zelených opustila koaličnú vládu. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

 

"Existuje ústavná prax, podľa ktorej by koaličná vláda mala podať demisiu, ak jedna z koaličných strán opustí koalíciu," povedala Anderssonová.

 

"Nechcem viesť vládu, ktorej legitimita bude spochybnená," dodala.  Dúfa, že neskôr bude opäť zvolená do funkcieAnderssonová už informovala predsedu parlamentu Andreasa Norléna o tom, že má stále záujem viesť sociálnodemokratickú vládu jednej strany.

 

Švédsky parlament vládu novej premiérky Anderssonovej schválil v stredu. Bývalá ministerka financií Anderssonová (54) už začiatkom novembra nahradila na čele Švédskej sociálnodemokratickej strany bývalého premiéra Stefana Löfvena.

 

Löfven bol premiérom krajiny sedem rokov a oficiálne odstúpil pred dvoma týždňami po tom, čo stratil dôveru parlamentu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona