Ľuboš Blaha opäť rozvíril vody svojimi vyjadreniami. SAV sa od poslanca dištancovala

NETKY.SK • 23 November 2021, 18:43 • 2 min
Ľuboš Blaha opäť rozvíril vody svojimi vyjadreniami. SAV sa od poslanca dištancovala

BRATISLAVA - SAV skonštatovala, že poslanec Blaha, ktorý je zamestnancom Ústavu politických vied, zašiel svojimi expresívnymi vyjadreniami na adresu hlavy štátu priďaleko.

slovakia

left justify in out

Predsedníctvo Slovenskej akadémie vied (SAV) sa dištancuje od výrokov svojho zamestnanca, súčasného poslanca Národnej rady SR Ľuboša Blahu (Smer-SD) na adresu prezidentky Zuzany Čaputovej. Za výroky sa jej zároveň ospravedlnilo. SAV to uviedla na svojej stránke.

 

Poslanec popiera etické štandardy

Blaha je, naopak, presvedčený, že predsedníctvo SAV zneužilo právomoci verejného činiteľaPredsedníctvo SAV konštatuje, že viaceré vyjadrenia poslanca Blahu, zamestnanca Ústavu politických vied SAV, k hlave štátu, nespĺňajú ani základné požiadavky slušnosti.

 

img

 

"Predsedníctvo SAV má snahu nezapájať sa do politických diskusií, ale nemôže strpieť opakované popieranie etických štandardov záväzných pre člena vedeckej komunity, ako sme toho svedkami zo strany tohto zamestnanca SAV," reagovala SAV. Od výrokov Blahu sa preto dištancovala a zároveň sa za ne prezidentke ospravedlnila.

 

Vyhranený postoj k prezidentke

Predsedníctvo SAV podľa lídra strany Smer-SD Roberta Fica, nemá právo na politickú reakciu na adresu Blahu. "Ak sa chce predsedníctvo SAV vyjadrovať k Blahovi, môže sa to týkať len jeho vedeckej a publikačnej činnosti alebo ak by zneužíval akademickú pôdu na politickú agitáciu. Na tomto poli je Blahovi asi ťažko niečo vyčítať a predsedníctvo SAV si to veľmi dobre uvedomuje," reagoval Fico.

 

Pripomenul, že expresívnosť vyjadrovania v politickej súťaži nie je zakázaná. Zdôraznil, že celá strana má mimoriadne vyhranený postoj k prezidentke, ktorá sa podľa strany jednoznačne stala súčasťou vládnej koalície a ktorá neplní funkciu hlavy štátu.

 

img

 

"Je preto nepochopiteľné, ak predsedníctvo SAV, akademický, politicky nestranný orgán, sa jednostranne postavilo na stranu prezidentky a dokonca sa jej ospravedlňuje za to, že niekto – iný legitímny ústavný činiteľ – si v demokratickej spoločnosti dovolí vysloviť na jej adresu kritický názor," skonštatoval Fico.

 

Zneužitie právomocí

Blaha je presvedčený, že predsedníctvo SAV zneužilo právomoci verejného činiteľa na útok proti opozičnému poslancovi. Poukázal na to, že predsedníctvo SAV na neho opakovane útočí a kolaboruje s vládou.

 

img

 

"Žiadam predsedníctvo SAV, aby sa mi okamžite ospravedlnilo, a ako vedecký pracovník SAV sa dištancujem od normalizačných politických aktivít tohto vedeckého orgánu," dodal na sociálnej sieti Blaha.

 

Mohlo by vás zaujímať: Fico na čapicovom proteste nadiktoval prezidentke, čo má robiť

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona