Zemanov hovorca prezradil, že Fico pôjde do Moskvy

NETKY.SK • 10 Apríl 2015, 14:10 • 2 min
Zemanov hovorca prezradil, že Fico pôjde do Moskvy

MOSKVA - Český prezident Miloš Zeman sa nakoniec v Moskve v rámci osláv 70. výročia konca druhej svetovej vojny nezúčastní na kritizovanej vojenskej prehliadke, ale iba na pietnom akte. Namiesto prehliadky sa v ruskej metropole zíde so slovenským premiérom Robertom Ficom. Podľa spravodajských serverov iDNES.cz a Novinky.cz o tom dnes informoval Zemanov hovorca Jiří Ovčáček.

slovakia

left justify in out

Zeman odletí do Moskvy v piatok 8. mája podvečer a v sobotu sa tam zúčastní na pietnom akte, na ktorom si uctí sovietskych vojakov padlých v druhej svetovej vojne.

 

"Čas určený na vojenskú prehliadku využije prezident na bilaterálne rokovanie so slovenským premiérom Robertom Ficom," informoval Ovčáček o zmene v pôvodných plánov hlavy štátu na mimoriadnej tlačovej konferencii.

 

Fico: Obete II. svetovej vojny si uctím tým najvhodnejším spôsobom

Obete II. svetovej vojny a výročie ukončenia tohto vojnového konfliktu si premiér SR Robert Fico uctí tým najvhodnejším spôsobom. Jeho program na 9. mája bude včas predložený verejnosti. Týmito slovami dnes premiér reagoval na otázky novinárov, či sa zúčastní na oslavách ukončenia II. svetovej vojny v Moskve.

 

"Povedal som opakovane a môžem to povedať ešte raz aj tu v Žarnovici, že nájdem ten najvhodnejší spôsob, ako si uctiť obete 2. svetovej vojny, ako si pripomenúť ukončenie 2. svetovej vojny. Môj program, pokiaľ ide o 9. mája, bude včas predložený všetkým, ktorí budú mať o tento program záujem, vrátane médií," skonštatoval.

 

Úrad vlády nepotvrdil, či Fico pôjde na oslavy konca vojny do Moskvy

Ako a kde si premiér Robert Fico pripomenie koniec 2. svetovej vojny stále nie je jasné. „Stále platí, že predseda vlády si vhodnou formou pripomenie 70. výročie ukončenia druhej svetovej vojny a uctí jej obete. Jeho program na 9. mája bude včas zverejnený,“ píše sa v informácii z Úradu vlády.

 

Podľa Ovčáčka na toto Zemanovo rozhodnutie nemala vplyv silná kritika politikov a verejnosti. "Zdôrazňujem, že ide o suverénne a nezávislé rozhodnutie pána prezidenta," uviedol hovorca.

 

Už 7. mája sa Zeman podľa neho zúčastní na pozvanie svojho poľského kolegu pietneho podujatia v meste Opole. O deň neskôr, ešte pred odletom do Moskvy, Zeman položí vence na tradičnom stretnutí na pražskom Vítkove a potom na Pražskom hrade vymenuje nových generálov.

 

Zemanova cesta do Moskvy ako taká nikomu neprekážala, ale najmä zo strany pravicovej opozície bola kritizovaná jeho prípadná účasť na vojenskej prehliadke. Tá je vnímaná ako demonštrácia sily Ruska a vzhľadom na krízu na Ukrajine a postoj Západu voči Rusku to mnohí považovali za nevhodné, napísal iDNES.cz. Zeman by sa totiž prehliadky zúčastnil ako jediný štátnik z EÚ.

 

Český premiér Bohuslav Sobotka rozhodnutie Zemana víta. "Je to rozumný krok. Myslím, že postoj prezidenta Zemana teraz umožňuje aj koaličným partnerom, aby budúcu stredu na vláde jeho cestu do Moskvy na oslavu 70. výročia konca vojny podporili," povedal pre denník Právo. Sobotka so Zemanovou cestou do Moskvy súhlasil a trval na tom, aby ju schválila aj celá vláda.

 

Za "správne a múdre rozhodnutie" označil Zemanov postoj aj šéf českých ľudovcov Pavel Bělobrádek.

Zeman už skôr vyhlásil, že jeho cesta do Ruska bude "výrazom vďačnosti za to, že v tejto krajine nemusíme hovoriť po nemecky".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies