Na konferencii Spojená krajina vyzval Peter Pellegrini spojiť sa za niečo a nie proti niečomu

NETKY.SK • 23 November 2023, 03:30 • 2 min
Na konferencii Spojená krajina vyzval Peter Pellegrini spojiť sa za niečo a nie proti niečomu

V dňoch 21. a 22. novembra sa v priestoroch kúpeľov Sliač stretli neziskové a občianske organizácie z celého Slovenska na výročnej konferencii iniciatívy Opravári spoločnosti. Túto iniciatívu spustilo minulý rok Zastúpenie Európsej Komisie na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Organizátori informovali, že diskusie o prehlbovaní vzájomnej dôvery, preklenovaní rozdielov v spoločnosti a výzvach súčasnosti, prebiehali s Filipom Vagačom (splnomocnencom Vlády SR pre občiansku spoločnosť), Zuzanou Wienk (o.z. Bystriny) a Jánom Košturiakom (Innovato o.z.).  

Podľa hosťa našej diskusie, predsedu NR SR Petra Pellegriniho. musíme nájsť témy a hodnoty, ktoré nás spájajú a využiť oslavy 20. výročia vstupu Slovenska do EÚ ako jedinečnú príležitosť na posilnenie našej spoločnosti. Predseda parlamentu vyzval k spojeniu rozdelenej spoločnosti, uvádza Kancelária NR SR.

Zabúdame hľadať témy a hodnoty, ktoré nás spájajú

„Nepoznám štát v EÚ, ktorý by takou intenzitou viedol vlastné vnútorné vojny, kde konflikt akéhokoľvek druhu je prakticky na programe dňa,“ uviedol Peter Pellegrini. Podľa jeho slov Slovensko ako také ponúka silný príklad zjednotenia. „Či už išlo o SNP, rok 1968 alebo svoj príbeh písala Nežná revolúcia. Napokon aj samotný jednotiaci konsenzus nás posunul do EÚ a NATO,“ dodal P. Pellegrini. 

„Slovenská republika si pripomenula 30 rokov od svojho vzniku. Máme ústavu, máme dobudované inštitúcie, len sa nám akosi stratil na tejto ceste obsah našej štátnosti. Inými slovami povedané, odpovede na otázky čo ako národ chceme, kam smerujeme a kde by sme mali byť o ďalších 30 rokov. V tomto bojovom virvare si zabúdame hľadať témy a hodnoty, ktoré nás spájajú, ktoré definujú našu spoločnosť ako takú,“ zdôraznil predseda NR SR. 



Vyzvou ku spojeniu sa je obyčjné ľudské štastie
„Vyzývam z každého verejného miesta, že je nutné spojiť sa za niečo a nie proti niečomu. Ako strana sme pred voľbami ponúkli mienkotvorným elitám a zoskupeniam tému Celospoločenskej dohody, ktorá mala vytvoriť platformu na budovanie štátu a jeho štátnosti. Dať víziu, čo musíme urobiť dnes, čo zajtra a napokon o 20 rokov. Pred nami stoja civilizačné výzvy, ktoré sa dotknú života ďalších generácií a prehliadať ich je krátkozraké a nezodpovedné,“ vyzval Pellegrini.

Ako uvádza tlaćová správa NR SR, predseda parlamentu reagoval aj na slová niektorých skeptikov, ktorí tvrdia, že Slovensko je rozdelené preto, lebo sa stratili veľké výzvy a veľké idey, na ktorých sa dalo spojiť. „Ja na to odpovedám jednoducho. Tou veľkou výzvou, pre ktorú sa treba spojiť, je obyčajné ľudské šťastie každého jedného človeka žijúceho na tomto kúsku čarovnej zeme. Človeka, ktorý je šťastný v štáte bez vnútorných vojen, v štáte, ktorý má jasno kam smeruje, na akých hodnotách stojí. Spojme sa preto pre silnú víziu štátu,“ uzavrel predseda NR SR Peter Pellegrini.

Organizátori uviedli, že činnosť tretieho sektora významne pomáha upevňovať demokratické hodnoty, na ktorých stojí Európska únia. "Opravári spoločnosti vytvorili platformu, na ktorej sa organizácie občianskej spoločnosti zo všetkých regiónov Slovenska môžu vzájomne prepojiť. Veľmi nás teší, že sa nám podarilo na Sliači privítať viac ako 70 predstaviteľov mimovládneho sektora. Ďakujeme všetkým za spoluprácu a tešíme sa na ďalšie stretnutia."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Rastislav Čižmár
Zdroj: www.nrsr.sk, Foto: Peter Pellegrini, predseda NR SR a Vladimír Šucha, vedúci Zastúpenia EK na Slovensku na konferencii (Zastúpenie EK na Slovensku)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies