Zeman uznal, že v Českej republike produkovali "Novičok"

NETKY.SK • 4 Máj 2018, 17:15 • 2 min
Zeman uznal, že v Českej republike produkovali "Novičok"

PRAHA - Výskumný ústav Českého obranného oddelenia vyrábal a testoval jedovatú latku A230, ktorú vojenské špeciálne služby krajiny klasifikovali ako "Novičok", povedal prezident republiky Miloš Zeman, s odkazom na správu špeciálnych služieb. Informuje RIA Novosti.

slovakia

left justify in out

"Novičok sa ale vyrábal vo viacerých krajinách, nielen u nás v Českej republike," dodal Zeman. Prezident vysvetlil, že jedovatá latka sa testovala v novembri roku 2017 vo Výskumnom ústave Ministerstva obrany v Brne. Potom bola látka úplne zničená.
     

Avšak Zeman nevidí nič, čo by bolo trestuhodné vo výrobe nervovo-parakitického plynu. Vysvetlil to tým, že Česká protichemická jednotka musí študovať jedy, aby im mohli čeliť. 
   

Nervovo-paralytický plyn "Novičok" v malom množstve bol vyrábaný a skladovaný v Českej republike, vyhlásil prezident v rozhovore pre televízny kanál Barrandov.
   

"Bol u nás vyrábaný a skladovaný "Novičok", keď aj v malom množstve. My vieme kde a kedy. Nebudeme to teda pokrytecky popierať," dodal Zeman.
   

Medzitým, OPCW uznal, že jed môže byť vyrobený v akejkoľvek krajine vrátane Spojených štátov. Predtým, zástupkyňa ministerstva zahraničných vecí Ruska Mária Zakharová zaradila Českú republiku medzi krajiny, kde by mohli syntezovať chemikálie, ktoré údajne používali pri pokusoch otravy Sergeja a Júlie Skripaľovej. 
   

V rovnakom čase, riaditeľ oddelenia pre nešírenie a kontrolu zbrani Ministerstva zahraničných veci Vladimír Ermakov zároveň uviedol , že Moskva nemá voči Prahe žiadne nároky v "prípade Skripaľa"



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies