Zeman si počas svojej návštevy Moskvy uctí aj pamiatku vlasovovcov

NETKY.SK • 23 Apríl 2015, 14:57 • 2 min
Zeman si počas svojej návštevy Moskvy uctí aj pamiatku vlasovovcov

PRAHA - Český prezident Miloš Zeman pocestuje do Moskvy na oslavy 70. výročia ukončenia druhej svetovej vojny aj preto, aby si uctil pamiatku vojakov Ruskej oslobodeneckej armády generála Andreja Vlasova, ktorí sa na konci vojny podieľali na oslobodení Prahy. Informoval o tom dnes Český rozhlas (ČRo).

slovakia

left justify in out

 "Moja účasť na akciách v Moskve bude na pamiatku všetkých sovietskych občanov vrátane vojakov takzvanej Oslobodeneckej armády. Úplne s vami súhlasím, že už neboli pod nemeckým velením... To máte ako v ľudskom živote. Vykonáte zlé skutky, čo Vlasov nepochybne vykonal, ale na záver svojho života urobíte jednu dobrú vec. Vlasovovi vojaci boli tiež Rusi," povedal Zeman v rozhovore pre ČRo.
     

Prezident na otázku, čo si myslí o správaní československej povojnovej vlády, ktorá vydala Stalinovi svojich občanov, príslušníkov ruskej bielej emigrácie, uviedol: "Iste, vtedajšej českej vláde podľa môjho názoru chýbala statočnosť. Tá tam bohužiaľ nebola."
     

Na otázku, čo si myslí o správach českej Bezpečnostnej informačnej služby (BIS), ktoré upozorňujú na rastúce aktivity ruských tajných služieb v Českej republike, Zeman uviedol, že nie je úplne informovaný o tom, koľko agentov cudzích štátov sa nachádza na území ČR.
     

Odmietol domnienku, že svojím správaním voči Kremľu chce dosiahnuť, aby Moskva poskytla ČR privilegované postavenie vo vzájomnom biznise: "Nechcem žiadne darčeky. Chcem štandardné ekonomické podmienky vrátane kapitálových investícií a výmeny tovaru." 
     

Prezident ďalej povedal, že sa možno dokonca aj on dočká okamihu, keď sa Rusko opäť stane plnohodnotným obchodným partnerom. Podelil sa o svoj sen, ktorým je, že "v dlhodobej perspektíve bude Ruská federácia členom Európskej únie. Ak sa vám to nepáči, môžete si myslieť, že to Európska únia vstúpi do Ruskej federácie".
     

Ako dôvod uviedol, že na jednej strane sú suroviny a na druhej moderné technológie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies