Vodičov, ktorí majú radi rýchlu jazdu, nepotešíme. Na slovenských diaľniciach sa 140-tkou jazdiť nebude

NETKY.SK • 9 Apríl 2021, 08:39 • 2 min
Vodičov, ktorí majú radi rýchlu jazdu, nepotešíme. Na slovenských diaľniciach sa 140-tkou jazdiť nebude

BRATISLAVA – Ministerstvo dopravy a výstavby SR neodobrilo zvýšenie rýchlosti na slovenských diaľniciach. Aké ma na to dôvody?

slovakia

left justify in out

Ako informovala televízia Markíza, rezort dopravy nepovolí zvýšenie rýchlosti na slovenských diaľniciach na 140km/h. K tomuto záveru prišiel po tom, keď otestoval vyššiu rýchlosť pod Tatrami.

 

Cieľom bolo zistiť, či ako na túto zmenu zareagujú motoristi a či nebude dochádzať k častejších dopravným nehodám. Žiaľ táto skúška odhalila viac mínusov ako pozitív. 

 

Experiment trval približne mesiac, kedy rezort testoval vyššiu povolenú rýchlosť na 38 kilometrovom úseku diaľnice D1 medzi Popradom a obcou Beharovce. Došiel však k záveru, ktorí zaručene nepoteší motoristov s ťažkou nohou na plyne.

 

Svoje rozhodnutie vysvetlil rezort tým, že negatíva prevyšujú benefity pre vodičov. Ako hlavné dôvody uviedol, že vyššia rýchlosť okrem väčšieho hluku, zvýšených emisií, má v neposlednom rade aj fatálne následky v prípade, že dôjde k dopravnej nehode.

 

Ministerstvo dodalo, že tento pilotný projekt úplne pozastavilo a ďalšie takéto skúšky v budúcnosti neplánuje zrealizovať. Aktuálne nastavenie maximálnej povolenej rýchlosti 130km/h považuje za optimálne pre podmienky a stav slovenských diaľnic.   



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies