Dortmund kvôli pandémii uťahuje opasok, hráči prídu o časť platu

NETKY.SK • 29 December 2021, 14:01 • 2 min
Dortmund kvôli pandémii uťahuje opasok, hráči prídu o časť platu

Nemecký futbalový klub Borussia Dortmund bojuje s finančnou krízou spôsobenou pandémiou koronavírusu. Vedenie preto požiadalo hráčov, aby sa vzdali časti svojich výplat.

slovakia

left justify in out

Od utorka sa v Nemecku musí profesionálny šport odohrávať pred prázdnymi tribúnami, čo pre futbalové kluby znamená ďalšiu krízu, pretože drvivú časť ich zisku predstavuje príjem z predaja lístkov. Konkrétne pre Borussiu znamená každý zápas bez divákov stratu štyroch miliónov eur.

 

img

 

Futbalisti Dortmundu museli počas pandémie súhlasiť so znížením platu už dvakrát. V minulej sezóne sa vzdali celkovej sumy 8,25 milióna eur, v ročníku 2019/2020 piatich miliónov eur. V účtovnom roku 2020/2021 zaznamenal klub kvôli chýbajúcim príjmom zo vstupného počas koronakrízy stratu vo výške 72 miliónov eur. Podľa magazínu Ruhr Nachrichten počítal jeden z najslávnejších nemeckých klubov v tomto ročníku s maximálnou stratou 10-15 miliónov, odhad sa však kvôli obmedzeniam nenaplní.

 

img

 

Dortmund je vo futbalových kruhoch známy ako klub, ktorý funguje prevažne z predaja mladých hráčov a vychováva talenty pre vrcholový futbal. Tento model sa síce nepáči niektorým fanúšikom, ktorí sa nazdávajú, že mužstvo funguje len ako farma pre iné tímy a nikdy sa tak nezaradí medzi absolútnu svetovú špičku, na druhej strane je tak stabilizovaná ekonomická stránka.

 

img

 

Výkonný riaditeľ klubu Hans-Joachim Watzke pôsobí vo funkcii od roku 2005, keď bol klub na pokraji bankrotu a z dlhov mu dokonca musel pomáhať konkurenčný Bayern Mníchov. Watzke však okamžite zaviedol reformy, ktoré mali okrem finančnej stránky pozitívny dopad aj na ihrisku a Dortmund sa po angažovaní trénera Jürgena Kloppa dvakrát tešil zo zisku majstrovského titulu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Róbert Krupár
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies