Zelenskyj: "Voľby sa môžu konať aj počas vojny, ale nutná je pomoc USA a EÚ"

NETKY.SK • 29 August 2023, 08:30 • 2 min
Zelenskyj: "Voľby sa môžu konať aj počas vojny, ale nutná je pomoc USA a EÚ"

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v interview povedal, že si veľmi želá usporiadať celoštátne parlamentné voľby aj počas prebiehajúcej ruskej invázie. Upozornil však, že na to je potrebná finančná podpora Spojených štátov alebo Európskej únie.

slovakia

left justify in out

"Podľa zákona je zakázané organizovať voľby počas stanného práva," uviedol Zelenskyj s tým, že bez finančnej podpory by to bolo veľmi ťažké. Rozhovor bol zverejnený v nedeľu večer na YouTube a ukrajinské médiá ho prevzali v pondelok dopoludnia. "Nezorganizujem voľby bez finančného krytia, nezoberiem peniaze určené na obranu a nedám ich na voľby," doplnil. Parlament by preto musel "rýchlo" zmeniť príslušné zákony, vysvetlil ukrajinský prezident. Hlavným problémom zákonných volieb je však to, ako zaistiť účasť vojakov, uviedol Zelenskyj. Pozorovateľov volieb by museli vyslať i do zákopov. 

 

Prezident tiež vysvetlil, že náročná bude aj účasť miliónov ukrajinských utečencov, ktorí ušli do bezpečia po celej Európe. "Sedem miliónov (utečencov) musí mať možnosť hlasovať. Potrebujeme každý hlas," dodal. Americký republikánsky senátor Lindsey Graham už predtým na návšteve Kyjeva vyzýval, aby Ukrajina usporiadala parlamentné voľby najneskôr v roku 2024 aj napriek vojne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR / DPA Foto: SITA
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies