U školákov narástli problémy s emóciami, koncentráciou a správaním

NETKY.SK • 4 Október 2023, 09:45 • 2 min
U školákov narástli problémy s emóciami, koncentráciou a správaním

BRATISLAVA - Problémy súvisiace s emóciami, koncentráciou a správaním u školákov za posledné štyri roky narástli. Dvadsaťjeden až 22 percent starších dievčat je ohrozených depresiou, tretina zase čelí miernej až silnej úzkosti. Vyplýva to zo štúdie Health Behaviour in School Aged Children (HBSC) Slovensko 2021/2022. Národná správa prezentuje hlavné zistenia týkajúce sa zdravia a so zdravím súvisiacim správaním 11-, 13- a 15-ročných školákov.

slovakia

left justify in out

"Pandémia ochorenia COVID-19 mala výrazne nepriaznivý dopad na duševné zdravie celej populácie a najviac znepokojujúce sú prejavy narušeného duševného zdravia detí. Správa HBSC prináša údaje potrebné pre cielené intervencie podpory psychickej pohody a prevencie duševných porúch u detí a mladých ľudí," povedala Alexandra Bražinová z Ústavu epidemiológie Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

 

Študenti sa s problémami najčastejšie vyrovnávali tak, že sa venovali činnostiam, ktoré ich bavia. "Chlapci mali tendenciu reagovať na problémy hraním počítačových alebo mobilných hier (61 percent) alebo športovaním (55 percent) častejšie ako dievčatá," píše sa v štúdii. Šesťdesiatštyri percent dievčat sa problémom vyhýbalo a želalo si, aby zmizli alebo sa nestali.

 

Podporu školáci väčšinou hľadajú u rodiny (74 percent), priateľov (72 percent) alebo problémy riešia sami (68 percent). "Približne 10 percent chlapcov a dievčat, s výnimkou 15-ročných dievčat (16 percent), vyhľadalo v minulom roku odbornú pomoc pre svoje emocionálne problémy, problémy s koncentráciou alebo so správaním," dodala Zuzana Dankulincová z Ústavu psychológie zdravia a metodológie výskumu Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR Foto: Nový Čas / iStockphoto (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies