Zelenskyj si uctil krymských Tatárov deportovaných za Stalina a Deň Vyšívanky

NETKY.SK • 18 Máj 2023, 16:30 • 2 min
Zelenskyj si uctil krymských Tatárov deportovaných za Stalina a Deň Vyšívanky

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zverejnil vo štvrtok na sociálnych sieťach príspevky ku Dňu pamiatky krymských Tatárov, ktorých nútene deportovali sovietske úrady, a tiež ku Dňu Vyšívanky, tradičného ukrajinského odevu.

slovakia

left justify in out

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zverejnil vo štvrtok na sociálnych sieťach príspevky ku Dňu pamiatky krymských Tatárov, ktorých nútene deportovali sovietske úrady, a tiež ku Dňu Vyšívanky, tradičného ukrajinského odevu. TASR informuje podľa portálu britského denníka The Guardian.

 

Zelenskyj uviedol: "Tento rok sa v jednom dátume, 18. mája, spájajú dva významy. V tento deň pred 79 rokmi začali sovietske úrady deportovať krymských Tatárov. Tento národ chceli vymazať. Zbaviť domova, zbaviť práva na život. Ale tento národ prežil. A bude žiť slobodne." Prezident pokračoval: "Mám na sebe jedinečnú výšivku s ozdobami, ktoré symbolizujú jednotu ukrajinského a krymskotatárskeho národa. Symboly našej sily a túžby žiť v našich domovoch. Nech je tohtoročný Deň Vyšívanky na Ukrajine pripomienkou toho, čím si naši ľudia museli prejsť a aká silná je naša kultúra. Na večnú pamiatku všetkých našich ľudí, ktorým vzali život totalitné režimy."

 

Politička krymskotatárskeho pôvodu a námestníčka ukrajinského ministra zahraničných vecí Emine Džepparová zverejnila na Twitteri fotografiu budovy ministerstva a pred ňou mierne spustenú vlajku krymských Tatárov. Pamiatku ich núteného vysťahovania z Krymského polostrova počas éry Sovietskeho zväzu si Ukrajina pripomína 18. mája. Džepparová zopakovala, že cieľom Ukrajiny je obnoviť svoje hranice do stavu spred roka 2014, vrátane znovuzískania Ruskom okupovaného Krymu. V tvíte napísala: "Dnes sme pred ministerstvom zahraničných vecí spustili vlajku krymských Tatárov - na pamiatku obetí nútenej deportácie pôvodných obyvateľov Krymu pred 79 rokmi. Sovietsky režim 18. mája 1944 začal genocídu národa krymských Tatárov, aby ich vymazal a prepísal dejiny polostrova. História sa zopakovala v roku 2014. Novodobé Rusko uplatňuje na Kryme tie najhoršie represívne praktiky. Ale predtým sa mu to nepodarilo a teraz sa mu to znova nepodarí. Oslobodenie Krymského polostrova ukončí zvrátené imperialistické túžby a vo svete sa obnoví rešpekt k ľudským právam."

 

 

 fotografia budovy ministerstva, pred ktorou je mierne spustená vlajka krymských Tatárov



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies