Maďarsko zvažuje kúpu malých modulárnych reaktorov

NETKY.SK • 26 Jún 2023, 18:15 • 2 min
Maďarsko zvažuje kúpu malých modulárnych reaktorov

BUDAPEŠŤ - Maďarsko zvažuje kúpu jedného alebo viacerých malých modulárnych reaktorov. Tie sú bezpečnejšie a zároveň ich využitie je flexibilnejšie ako dnes používané veľké jadrové reaktory.

slovakia

left justify in out

Maďarsko zvažuje kúpu jedného alebo viacerých malých modulárnych reaktorov (MMR). Zaobstarať by ich mohlo najskôr v rokoch 2029 - 2030, uviedol v pondelok minister energetiky Csaba Lantos. TASR o tom informuje na základe správy agentúry MTI.

 

Malé modulárne reaktory sú bezpečné a zároveň ich využitie flexibilnejšie ako dnes používané veľké jadrové reaktory. Majú taktiež výhodu v tom, že ich systémy a komponenty môžu byť vyrobené a zmontované po celkoch v továrni a takto prepravené na miesto inštalácie. Minister ďalej uviedol, že životnosť všetkých štyroch blokov v jadrovej elektrárni Paks by sa mala podľa jeho názoru predĺžiť o ďalších 20 rokov, čo považuje za skôr technickú ako politickú otázku.

 

img

jadrová elektráreň Paks v Maďarsku

 

Existujúce bloky by mali podľa súčasného plánu ukončiť svoju prevádzku v rokoch 2032 2037. Po dokončení dvoch rozostavaných blokov by mala celková kapacita elektrárne Paks dosiahnuť 4400 megawattov (MW). Tri uhoľné bloky v elektrárni Matra na severe Maďarska budú podľa Lantosa fungovať tak dlho, ako to bude potrebné, kým ich nenahradia tri nové bloky na plyn.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies