Európska únia reaguje na rozhodnutie Gazpromu, zasadá krízový štáb

NETKY.SK • 26 Júl 2022, 06:00 • 2 min
Európska únia reaguje na rozhodnutie Gazpromu, zasadá krízový štáb

BRUSEL - Ministri energetiky členských krajín Európskej únie budú dnes rokovať o potenciálnom úplnom zastavení dodávok plynu z Ruska. Hlavnou témou ich mimoriadneho zasadnutia bude príprava na takúto krízovú situáciu.

slovakia

left justify in out

Ruský koncern Gazprom pokračuje v znižovaní dodávok plynu cez Nord Stream 1. Gazprom v pondelok popoludní uviedol, že od zajtra bude cez Nord Stream 1 dodávať okolo 33 miliónov kubických metrov plynu denne, čo je len 20 % z celkovej kapacity plynovodu. Údajnou príčinou je oprava ďalšej turbíny.

Ďalšie obmedzenie dodávok ohrozuje cieľ členských štátov EÚ týkajúci sa plnenia zásobníkov plynu. Preto je veľmi dôležité, aby sa všetky členské krajiny dohodli na núdzovom pláne pre prípad nedostatku plynu.

 

Prečítajte si aj: Eduard Heger: „Len takto sa vyhneme putinizácii Európy."

 

img

 

Európska komisia (EK) minulý týždeň predložila plán koordinovaného zníženia spotreby plynu v EÚ. Jeho súčasťou sú aj v prípade núdzového stavu záväzné ciele týkajúce sa úspor. V období od augusta 2022 do marca 2023 by však zníženie spotreby malo byť dobrovoľné. Predstavitelia členských štátov sa zatiaľ nedokázali dohodnúť na tom, ako by sa mohli zbaviť závislosti od ruského plynu. 


Viac o stanoviskách štátov sa dozviete tu: Tieto krajiny sa stavajú na odpor Európskej únii. Rodiny našich občanov nemôžu v zime trpieť, hovoria
 

Poliaci, Španieli i Portugalčania už informovali, že s navrhovaným plánom nebudú súhlasiť. 

 

„Budeme brániť európske hodnoty, ale neprijmeme obetu v súvislosti s problémom, ku ktorému sme sa ani len nemohli vyjadriť," povedala španielska ministerka pre ekologickú transformáciu Teresa Riberová. „Bez ohľadu na to, čo sa stane, španielske rodiny nebudú trpieť znížením dodávok plynu alebo elektriny do svojich domovov," vyhlásila.

 

Z domácej politiky: Minister Krajniak potvrdil, že strana Sme Rodina chystá veľký krok!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies