Toto sú najnebezpečnejšie miesta na nakazenie sa koronavírusom v lietadle

NETKY.SK • 18 Február 2020, 7:18 • 2 min
Toto sú najnebezpečnejšie miesta na nakazenie sa koronavírusom v lietadle

Vedci skúmali, ktoré miesta v lietadle sú pre pasažierov najnebezpečnejšie v prípade epidémie.

slovakia

left justify in out

Ak v najbližšej dobe plánujete cestu lietadlom a máte strach z momentálne sa šíriaceho koronavírusu, potom si dajte dobrý pozor na to, ktoré miesto si vyberiete.

 

Veľké riziko nakazenia v lietadle

Svet desí epidémia nového typu koronavírusu. Nebezpečný vírus sa začal šíriť z Číny a počet potvrdených prípadov nákazy a úmrtia rýchlo stúpa.

 

Koronavírus 2019-nCoV, ktorý vyvoláva ochorenie s príznakmi chrípky a niekedy môže spôsobiť aj zápal pľúc, sa rozniesol už do dvadsiatky štátov sveta. 

 

Niektoré krajiny kvôli tomu zvažujú dočasne obmedziť priame letecké spojenia s Čínou. Práve cestovanie lietadlom môže predstavovať veľké riziko.

 

Rizikom prenosu nákazy medzi pasažiermi sa zaoberali aj vedci z prestížnej Emory University v americkej Atlante. Tí prišli na to, že najbezpečnejšími miestami v lietadle sú tie pri okienku. Naopak, ak sedíte v uličke, potom máte oveľa väčšiu šancu dostať sa do kontaktu s nakazeným pasažierom.

 

img

 

Ako k tomu prišli?

Vedci k svojim zisteniam prišli tak, že skúmali, ako sa pasažieri správajú na stredne dlhých letoch trvajúcich medzi tromi a piatimi hodinami a pritom zistili, že až 38 percent pasažierov sa počas letu aspoň raz zdvihne a až 24 percent dokonca viackrát.

 

Pasažieri pri okienku ale väčšinou zostávajú na svojich miestach po celý čas letu, vďaka čomu takmer neprídu do kontaktu s ostatnými. Kým pasažier v uličke príde do kontaktu až so 64 ďalšími ľuďmi, ten pri okienku len zhruba s dvanástimi. Miesta pri okienku sú tak najbezpečnejšie, pokiaľ teda nesedíte v priamom okolí nakazeného.

 

Ani miesta v uličke ale nemusia nutne znamenať, že sa nakazíte, ak okolo vás nakazený človek len prejde. Záleží hlavne na dĺžke kontaktu.

 

img

 

Vedci navyše zatiaľ stále s istotou nevedia, ako sa nový vírus medzi ľuďmi prenáša. Ak ale chcete byť v bezpečí, potom by ste okrem výberu správneho miesta nemali po lietadle chodiť a zostať na svojom mieste. Okrem toho by ste si tiež mali pravidelne umývať ruky a používať dezinfekčný gél.

 

Viac o prípade sa dozviete v článku "Aký dezinfekčný gél si vybrať proti koronavírusom?" alebo pod hashtagom #koronavirus



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona