Od začiatku bojov v Sudáne bolo vnútorne vysídlených už vyše milión ľudí

NETKY.SK • 27 Máj 2023, 08:00 • 2 min
Od začiatku bojov v Sudáne bolo vnútorne vysídlených už vyše milión ľudí

CHARTÚM - Pre ťažké boje v Sudáne už bolo vnútorne vysídlených viac ako milión ľudí. Oznámila to v stredu Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM).

slovakia

left justify in out

Ďalších 319.000 ľudí našlo podľa IOM útočisko v susedných krajinách. Viac ako 132.000 v Egypte, 80.000 v Čade a 69.000 v Južnom Sudáne, spresnila IOM. IOM zároveň varovala pred ďalším zhoršením humanitárnej situácie v tejto 46-miliónovej krajine. Boje pritom čoraz viac sťažujú prístup k základnému tovaru či palivu.

 

Boje vypukli v Sudáne 15. apríla medzi jednotkami armádneho veliteľa Abdala Fattáha Burhána a jeho bývalého zástupcu Muhammada Hamdána Daklúa, ktorý vedie polovojenskú skupinu Sily rýchlej podpory (RSF). Odvtedy si vyžiadali vyše 1000 životov. Milióny Sudáncov sa pritom ukrývajú vo svojich domovoch a trpia závažným nedostatkom vody, potravín a základných služieb. Sudán bol aj pred bojmi jednou z najchudobnejších a politicky najmenej stabilných krajín sveta. V dôsledku predošlých kríz v ňom už vtedy bolo vnútorne vysídlených 3,7 milióna obyvateľov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies