Zelenskyj: Musíme Číne zabrániť, aby pomáhala Rusku

NETKY.SK • 3 August 2022, 13:42 • 2 min
Zelenskyj: Musíme Číne zabrániť, aby pomáhala Rusku

KYJEV/CANBERRA - Ukrajinský prezident vystúpil s virtuálnym prejavom k austrálskym študentom.

slovakia

left justify in out

Zelenskyj sa cez online prejav prihovoril študentom 21 austrálskych univerzít na podujatí, ktoré hostila Austrálska národná univerzita v Canberre. Na otázku jedného zo študentov, týkajúcu sa postoja Pekingu, Zelenskyj uviedol:

 

„Čo sa týka aktuálnej situácie, Čína balansuje a skutočne si zachováva neutralitu. A budem úprimný, táto neutralita je lepšia, ako keby sa Čína pridala k Rusku. Je pre nás dôležité, aby Čína Rusku nepomáhala," povedal študentom Zelenskyj.

 

Z domova: Nemáme dostatok pediatrov, štát chce obmedziť detské pohotovosti. Kto je za a kto proti?

 

img

 

Agentúra AP uviedla, že Zelenskyj na podobných univerzitných fórach vystúpil aj v minulosti – v júni v Kanade a v júli v Japonsku. Zelenskyj sa austrálskej vláde poďakoval za to, že Ukrajine poskytla takú rozsiahlu pomoc, ako žiadna iná nečlenská krajina Severoatlantickej aliancie.

 

Čína sa odmietla kriticky vyjadrovať o vojne na Ukrajine a takisto ju ani neoznačuje pojmom invázia. Peking zároveň odsúdil sankcie voči Rusku, ktoré prijali Spojené štáty a ich spojenci a Západ obvinil z provokovania Moskvy. Čínsky prezident Si Ťin-pching tiež dlhodobo hovorí, že prijatie sankcií voči Rusku by mohlo byť dvojsečnou zbraňou.

 

Zo sveta: Americký ekonóm Jeffrey Sachs: Rusko nie je možné poraziť sankciami, hrozí nám tretia svetová vojna
 

img

 

Rusko a Čína sú strategickými partnermi a nevyzerá to, že sa na tom bude niečo meniť. Rusi sa dnes postavili za Čínu v súvislosti s návštevou predsedníčky Kongresu Nancy Pelosiovej na Taiwane.

 

Viac sa môžete dočítať tu: Dmitrij Peskov: „Vo svete už nie je priestor pre americkú hegemóniu."

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies