Šefčovič vidí zavedenie COVID pasov ako mimoriadne dôležité

NETKY.SK • 17 Marec 2021, 18:46 • 2 min
Šefčovič vidí zavedenie COVID pasov ako mimoriadne dôležité

BRATISLAVA/BRUSEL - Zavedenie digitálneho zeleného osvedčenia, takzvaných COVID pasov, bude podľa podpredsedu Európskej komisie Maroša Šefčoviča veľmi dôležitou domácou úlohou.

slovakia

left justify in out

Ide podľa neho o veľmi krátky termín, dokedy treba rozhodnúť o tom, kto bude gestorom toho, ako sa budú tieto osvedčenia vydávať. Tiež je potrebné rozhodnúť, kto ponesie zodpovednosť za technickú stránku vydávania jednotlivých foriem digitálnych pasov.

 

img


Najväčšou výzvou bude práve digitálna infraštruktúra pre zavedenie osvedčení. "Prvotné bude očkovanie, prípadne testovanie, alebo potvrdenie od lekára o prekonaní COVID-19. Následne tieto informácie budú viesť k tomu, aby sa vydal ten certifikát a unikátny QR kód," uviedol Šefčovič s tým, že zároveň to musí fungovať aj na druhej strane, keď príde ku kontrole, aby sa to dalo skontrolovať a overiť.

 

Na čo sa máme pripraviť? 

Pre Slovensko bude podľa neho dôležité, aby sme mali zastúpenie na expertných úrovniach, ktoré sa budú tomuto venovať. Na Slovensku by to podľa Šefčoviča malo robiť Národné centrum zdravotníckych informácií. Bude potrebné mať systém, ktorý bude fungovať vo veľkokapacitných centrách, ale aj u obvodných lekárov, ak budú aj oni očkovať vakcínami.

 

Vyjadrenie ďalšieho europoslanca 

Podľa slovenského europoslanca Michala Wiezika (Spolu/Európska ľudová strana) sú predstavené náležitosti zelených osvedčení odôvodnené a smerujú k tomu, aby bol v EÚ zavedený jednotný a overiteľný systém kontroly a povolenia cestovania občanov EÚ.

 

img


Európska komisia (EK) v stredu predložila návrh na vytvorenie digitálneho zeleného osvedčenia, ktorého cieľom je uľahčiť bezpečný voľný pohyb občanov Európskej únie (EÚ) v rámci bloku. 

 

Viac sa dočítate: Je rozhodnuté! Na letnú dovolenku pôjdeme iba s Covid pasom

 

Treba konať rýchlo 
Aby bol návrh digitálnych zelených osvedčení pripravený do leta, musí ho ešte urýchlene prijať Európsky parlament a Rada. Členské štáty EÚ musia zároveň zaviesť rámec dôvery a potrebné príslušné technické normy. Cieľom je, aby technická práca a návrh boli dokončené v nadchádzajúcich mesiacoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies