REPORTÁŽ: Na Slovensku vznikne špeciálna polícia, ktorá sa bude zaoberať trestnou činnosťou v oblasti životného prostredia

NETKY.SK • 1 Apríl 2019, 15:02 • 2 min
REPORTÁŽ: Na Slovensku vznikne špeciálna polícia, ktorá sa bude zaoberať trestnou činnosťou v oblasti životného prostredia

BRATISLAVA - Na Slovensku vzniká samostatná environmentálna polícia, ktorá sa bude prioritne zaoberať trestnou činnosťou v oblasti životného prostredia. Počas dnešného dňa sa takto vyjadril riaditeľ odboru environmentálnej kriminality na Prezídiu Policajného zboru (PZ) Mário Kern. Naša polícia prípady v oblasti envirokriminality rieši od roku 2005. V súčasnej dobe sa však budú jej rady jednak posilňovať a meniť štruktúru.

slovakia

left justify in out

Na každom Krajskom riaditeľstve PZ bude pracovať sedem vyšetrovateľov vyškolených v oblasti životného prostredia, ktorí budú zastrešovať samostatné oddelenia pre environmentálnu trestnú činnosť. čo sa týka okresných riaditeľstiev, tak po novom bude na každom jeden policajt a jeden vyšetrovateľ. Celkový počet "enviropolicajtov" bude teda 105, pričom v najbližšej dobe budú všetci na výkon tejto profesie adekvátne vyškolení.

 

img


Rozsah environmentálnej kriminality je značne široký. Za environmentálnu trestnú činnosť sa považuje poškodzovanie životného prostredia. V praxi sa jedná napríklad o nelegálne vypúšťanie emisií či vypúšťanie škodlivých látok do vody alebo pôdy či znečisťovanie prostredia plastmi. Ďalej sem patrí nelegálne zaobchádzanie s chránenými rastlinami alebo živočíchmi, ťažba dreva alebo nelegálny rýb a. i. Páchanie environmentálnej kriminality často súvisí s inou trestnou činnosťou, ako je skrátenie dane, podvod, korupcia či zneužívanie právomoci verejného činiteľa.

 

img


Ladislav Hanniker, prokurátor trestného odboru generálnej prokuratúry, ktorý sa takouto trestnou činnosťou zaoberá, privítal takéto kroky vo forme špeciálnych policajtov, ktorých cieľom je lepšia ochrane životného prostredia.

 

img

 

"Prokuratúra víta vznik osobitných oddelení v krajoch a zachovanie okresných a obvodných špecialistov. Získali sme procesného partnera na boj proti evirokriminalite," vyhlásil na záver.

 

 

Ponúkame aj záznam z celej tlačovej konferencie.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies