REPORTÁŽ Oči v lete – najprv prudké slnko, potom studená klíma. Čo s tým?

NETKY.SK • 6 August 2022, 10:0 • 2 min
REPORTÁŽ Oči v lete – najprv prudké slnko, potom studená klíma. Čo s tým?

BRATISLAVA – S horúcim letným počasím nastal čas plávania v bazénoch či používanie klimatizácie najmä na pracoviskách. Oboje našim očiam škodí. Ako si ich ochrániť?

slovakia

left justify in out

 

 

 

Horúce a suché letné dni sú ako stvorené na návštevy vodných plôch. Trielime k nim sami, s našimi starkými, ratolesťami. Pálivé letné slnko a klimatizácia, podobne, ako chlór v bazénoch, však našim očiam rozhodne neprospievajú. Pri starších ľuďoch a deťoch to platí dvojnásobne. 

 

img

 

V letných mesiacoch sa nám rýchlejšie odparuje slzný film, ktorý oko chráni. V klimatizovanom prostredí, kde rýchlejšie prúdi vzduch, máme výraznejší pocit suchého oka. Vhodné je preto aplikovať umelé slzy bez konzervačných látok.

 

img

 

 

Podľa slov MUDr. Henriety Markovej z Centra mikrochirurgie oka v Bratislave si nielen v lete musíme chrániť zrak slnečnými okuliarmi, ktoré si zakúpime najlepšie v špecializovaných očných optikách. Takéto okuliare majú certifikát a podľa slov lekárky môžeme byť pokojní, že naše oči ostanú chránené. Alternatívou je používanie špeciálnych kontaktných šošoviek s fotoprotekciou. 

 

Výsledkom pôsobenia chlóru, piesku, klimatizácie a morskej slanej vody môže byť pocit pálenia, rezania a začervenania oka a viečka. Veľmi často ide o zápal, syndróm suchého oka, alergiu, intoleranciu alebo cudzie teleso či drobný predmet. Príznaky sa pri tom často prejavia s oneskorením. Najčastejšie večer alebo v noci.

 

img

 

„V takomto prípade použijeme očnú instiláciu, respektivne Očianku, ktorou si postihnuté oko vyplachujeme. V prípade, ak podráždenie trvá viac dní, alebo je závažnejšie, navštívime očného lekára“, radí odborníčka.

 

 

Prílišné vystavenie UV lúčom môže tiež spôsobiť spálenie povrchu oka a vyvolať reakciu zvanú fotokeratitída. Zvykne sa jej hovoriť aj snežná slepota. Najnebezpečnejšie sú silné lúče, ktoré sa odrážajú od vysoko reflexných povrchov – vodnej hladiny, zrniek piesku alebo v zime snehu.

 

img

 

Príznakmi sú bolesť, začervenanie, rozmazané videnie, niekedy až dočasná strata videnia. Viečka môžu byť taktiež začervenané a opuchnuté.

Ako prevencia poslúži okrem slnečných okuliarov aj klobúk alebo čiapka so šiltom.

 

„Čo sa týka prevencie, pomôcť môžu voľne dostupné prípravky na báze karotenoidov, zinku, selénu, či Omega 3 mastných kyselín,“ uzatvára špecialistka.

 

 

Viac k téme sa dozviete v našej reportáži.  

 

Mohlo by vás zaujímať: ZDRAVIE Zásady zdravého grilovania a letnej kuchyne



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona