Turecko nelegálne ťaží na Cypre, EÚ na neho uvalila sankcie

NETKY.SK • 16 Júl 2019, 8:3 • 2 min
Turecko nelegálne ťaží na Cypre, EÚ na neho uvalila sankcie

BRUSEL - Ministri zahraničných vecí EÚ zavádzajú sankcie voči Turecku kvôli jeho spornej ťažbe zemného plynu na Cypre, ktorý spadá pod EÚ.

slovakia

left justify in out

Ako uvádzajú ministri, vzhľadom na "pokračujúce a nové nelegálne vrty vykonávané Tureckom" prerušuje EÚ rokovania o dohode o leteckej doprave a vyzýva Európsku investičnú banku, aby "preskúmala" svoje pôžičky tejto krajine. EÚ zároveň varovala Ankaru v súvislosti s prípravou ďalších opatrení, ktoré by sa mohli dotýkať prístupových rokovaní Turecka. Tie začali už v roku 2005.

 

Dve turecké lode v sprievode vojenských plavidiel začali v priebehu júna vykonávať nelegálne prieskumné vrty pri pobreží ostrova. Cyprus je etnicky rozdelený, jeho severovýchodná časť je považovaná za tureckú, hoci ich Severocyperská turecká republika nie je medzinárodne uznávaná. Zbytok ostrova obývajú cyperskí Gréci. Vrty však porušujú zvrchovanosť Cypru a medzinárodné právo.

 

img

 

Cyprus ako štát však zasa neuznáva Turecko, tvrdí, že mu patrí 44 percent rozlohy ostrova a požaduje ďalších 25 percent. K rozdeleniu tohto Cypru došlo po tureckej invázii v roku 1974, pričom od roku 2004 je súčasťou EÚ. Plné výhody z členstva má však len medzinárodne uznávaný juh ostrova, teda jeho grécka časť.

 

img

 

Turecko tvrdí, že chráni svoje práva a práva cyperských Turkov na ložiská uhľovodíkov v tejto oblasti. Cyperskí predstavitelia však obviňujú Turecko, že využíva cyperských Turkov na dosiahnutie svojho cieľa, ktorým je kontrola nad východnou časťou Stredozemného mora.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona