Obrovský škandál! Tisíce členov francúzskej cirkvi zneužívali deti

NETKY.SK • 3 Október 2021, 11:23 • 2 min
Obrovský škandál! Tisíce členov francúzskej cirkvi zneužívali deti

PARÍŽ - Vo francúzskej katolíckej cirkvi pôsobili v rokoch 1950 - 2020 tisíce pedofilov.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z vyšetrovania nezávislej komisie, ktorá svoje zistenia zverejní na budúci týždeň, uviedla v nedeľu agentúra AFP.

 

Komisia podľa svojho predsedu Jeana-Marca Sauvého odhaduje, že v spomínanom období bolo v katolíckej cirkvi vo Francúzsku najmenej 2 900 - 3 200 pedofilov z celkového počtu okolo 115 000 kňazov alebo iných hodnostárov.

 

img

 

Správa komisie v rozsahu 2 500 strán bude zverejnená v utorok po dva a pol roku analýz cirkevných, súdnych a policajných archívov, ako aj na základe rozhovorov so svedkami. Podľa Sauvého sa jej autori pokúsia vyčísliť počet páchateľov aj počet obetí. Tiež sa zameria na "predovšetkým inštitucionálne a kultúrne mechanizmy" v cirkvi, ktoré umožnili kryť pedofilov, a ponúkne 45 návrhov na riešenie tohto problému.

 

obrazok

 

Nezávislú komisiu zriadila v roku 2018 francúzska katolícka cirkev v reakcii na množstvo škandálov, ktoré otriasli cirkvou nielen vo Francúzsku, ale aj vo svete. Pozostávala z 22 právnikov, lekárov, historikov, sociológov a teológov. Komisia zriadila horúcu telefónnu linku, na ktorú v nasledujúcich mesiacoch prijala tisíce svedectiev.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies