Bratislavskí starostovia a Vallo sa postavili na stranu Rudolfa Kusého a odsúdili konanie polície

NETKY.SK • 8 Október 2020, 07:46 • 2 min
Bratislavskí starostovia a Vallo sa postavili na stranu Rudolfa Kusého a odsúdili konanie polície

BRATISLAVA - Primátor hlavného mesta Matúš Vallo a starostovia bratislavských mestských častí odsúdili postup polície voči starostovi Nového Mesta Rudolfovi Kusému, ktorého minulý týždeň zadržala a obvinila polícia.

slovakia

left justify in out

Lukáš Baňacký starosta Lamača, ktorý zastupuje primátora a starostov ostatných bratislavských mestských častí, v stredu zaslal otvorený list ministerke spravodlivosti Márii Kolíkovej, prvej námestníčke generálneho prokurátora Viere Kováčikovej a poverenému prezidentovi Policajného zboru Petrovi Kovaříkovi.

 

img

 

Postup polície bol cez čiaru

V liste vyjadrujú znepokojenie nad spôsobom, akým polícia a prokuratúra postupovali v prípade vyšetrovania starostu Nového Mesta Rudolfa Kusého.

"Konanie polície považujeme v tomto prípade za výrazne neprimerané," uvádzajú starostovia a primátor v otvorenom liste. Zároveň dodávajú, že takýto postup nemá podľa nich v právnom štáte miesto.

 

Súvisiaci článok: Starostu bratislavského Nového mesta Rudolfa Kusého budú vyšetrovať na slobode

 

"Namiesto predvolania, na ktorom by mohol starosta Kusý situáciu objasniť, ho polícia v snahe demonštrovať svoju moc teatrálne zadržala a nechala v cele predbežného zadržania," dodávajú.

 

Kusý mal zneužívať svoje právomoci

Tiež žiadajú o dôsledné prešetrenie celého prípadu vrátane postupu polície a prokuratúry. "Len tak bude vyslaný signál všetkým, ktorí sa správajú nečestne a vytvárajú tlak na starostov či primátorov," uzavreli.

 

img

Starostu Nového Mesta minulý týždeň zadržala polícia pred jeho úradom a tri noci strávil v cele predbežného zadržania. Kusého obvinila polícia z dvoch prečinov a dvoch zločinov zneužívania právomoci verejného činiteľa.

 

Obvinenie Kusého sa má týkať troch developerských projektov, ktoré podľa neho nie sú v súlade s územným plánom, ktorým odmietol vydať stavebné povolenie.

 

Má ísť o polyfunkčný komplex medzi Račianskou a Kukučinovou ulicou a projekty na Jaskovom rade a Vlárskej ulici. V prípade preukázania viny pred súdom mu hrozí trest odňatia slobody na sedem až 12 rokov.

 

Starosta obvinenia odmieta

Rudolf Kusý si za svojimi rozhodnutiami stojí. Tvrdí, že vo svojich rozhodnutiach nijakým spôsobom neporušil zákon a iba chránil záujmy občanov mestskej časti.

 

img

 

Ide prevažne o výškové budovy, ktoré by tak nezapadli do konceptu mestskej časti a zároveň by výrazne zhoršili dopravnú situáciu. 

 

Zatkunutie pre sťažnosti od developerov označil za veľmi nebezpečný precedens, ktorý by mohli veľké stavebné spoločnosti v budúcnosti zneužívať vo svoj prospech a tak vyvíjať tlak na starostov či primátorov, aby im schvaľovali všetky projekty.  

 

Po návrate z väzenia sa rozhodol všetky kompetencie v oblasti stavebného úradu presunúť na vicestarostu. 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies