Dánsko ruší všetky protiepidemické opatrenia! V krajine dosiahli kolektívnu imunitu

NETKY.SK • 11 September 2021, 16:57 • 2 min
Dánsko ruší všetky protiepidemické opatrenia! V krajine dosiahli kolektívnu imunitu

KODAŇ - Vysoká miera zaočkovanosti umožnila v piatok Dánsku zrušiť všetky protipandemické obmedzenia.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Opatrenia v krajine platili 548 dní a Dánsko sa stalo jednou z prvých krajín Európskej únie, ktorá pristúpila k zrušeniu všetkých opatrení. Vláda ruší jednotlivé opatrenia postupne, avšak od piatka prestáva platiť aj posledné nariadenie, na základe ktorého sa návštevníci nočných klubov museli pri vstupe preukázať digitálnym covidpasom - preukazom o očkovaní proti koronavírusu.

 

Dánsky minister zdravotníctva Magnus Heunicke však varoval, že v prípade, ak to bude nevyhnutné, vláda dokáže rýchlo protipandemické opatrenia znovu zaviesťÚrady zároveň trvajú na tom, že návrat k normálnemu životu musí byť sprevádzaný dodržiavaním hygienických opatrení a izolovaním nakazených.

 

Dánsko už zároveň nebude od 10. septembra považovať covid za "spoločensky kritické ochorenie", vyhlásil koncom augusta Heunicke. Krajina pristúpila k postupnému uvoľňovaniu protipandemických opatrení po tom, ako zaočkovalo proti COVID-19 väčšinu svojich obyvateľov starších ako 50 rokov. V súčasnosti je v krajine plne zaočkovaných viac ako 80 percent všetkých ľudí starších ako 12 rokov.

 

K zrušeniu povinnosti nosiť na verejnosti rúška došlo už v polovici augusta. Následne 1. septembra vláda pristúpila k znovuotvoreniu nočných klubov a postupnému rušeniu covidpasov a ostatných opatrení.

 

Dánsko patrilo k prvým krajinám, ktoré v marci 2020 vyhlásili čiastočný lockdown, keď uzavrelo školy, prevádzky obchodu a služieb,  fungovanie ktorých nie je nevyhnutné. Počas pandémie svoje opatrenia uvoľňovalo i znova sprísňovalo a v apríli zaviedlo covidpas na vstup do reštaurácií, kín, posilňovní či kaderníctiev.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona