Odborníčka o povinnom očkovaní: Treba zvoliť rozumné kritérium v súlade s ústavou

NETKY.SK • 23 November 2021, 08:27 • 2 min
Odborníčka o povinnom očkovaní: Treba zvoliť rozumné kritérium v súlade s ústavou

Je možné nájsť taký spôsob plošného či povinného očkovania proti ochoreniu Covid-19, ktorý by bol v súlade s Ústavou SR? Odborníčka tvrdí, že je dôležité zvoliť rozumné kritérium. Takým je napríklad vek či druh profesie.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Uviedla to Lucia Berdisová z Ústavu štátu a práva Slovenskej akadémie vied. Berdisová je súčasne poradkyňou ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej. "Zvolené kritérium potom treba dobre epidemiologicky aj hodnotovo odôvodniť. To sa dá samozrejme len v spolupráci odborníkov a odborníčok z viacerých oblastí. Preto sa ani nedá nejaký test ústavnosti abstraktnej právnej úpravy, ktorej podrobnosti nepoznáme, urobiť právnicky od stola," povedala Berdisová.

 

img

Archívna fotografia, vedecká pracovníčka Lucia Berdisová s Andrejom Kiskom.

 

Nevyhnutnosťou je podľa nej zníženie strachu z očkovania a z jeho negatívnych dôsledkov v spoločnosti. Podľa nej k tomu prispeje jasné vymedzenie výnimiek z povinného očkovania a úprava odškodnenia v prípade negatívnych dopadov vakcinácie.

 

Možno vás zaujme: Premiér sa zaoberá možnosťou trojtýždňového lockdownu pre všetkých obyvateľov!

 

"Minimalizovať obavy možno presným vymedzením toho, kto zo zdravotných dôvodov očkovaný byť nemusí, lebo riziko je vyššie ako možný benefit a zároveň prijatím právnej úpravy, ktorá sanuje možné negatívne dôsledky očkovania, ak by nastali hoc aj o desať rokov. Prístup k takému odškodneniu by mal byť zároveň veľmi jednoduchý. Takto postavenú úpravu podľa mňa v súčasnosti nemáme, a preto by mala byť súčasťou opatrení spojených s prípadným povinným očkovaním," vysvetlila Berdisová.    

 

img

 

Eduard Heger v sobotu uviedol, že o povinnom očkovaní pre seniorov aktuálne diskutuje s právnikmi či s Kolíkovou. Nevylúčil ani plošné povinné očkovanie na Slovensku. Aktuálne sa vedú diskusie o tom, či by boli tieto kroky v súlade s Ústavou SR. 

 

Prečítajte si: Ako dopadnú obmedzenia pre deti od dvoch do 12 rokov?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies