Záznamy rokovania Federálneho rezervného systému USA ukazujú, že riziká okolo predpovede inflácie sú mierne naklonené k "optimistickému" scenáru

NETKY.SK • 11 Apríl 2024, 14:22 • 2 min
Záznamy rokovania Federálneho rezervného systému USA ukazujú, že riziká okolo predpovede inflácie sú mierne naklonené k "optimistickému" scenáru

WASHINGTON - Predstavitelia amerického Federálneho rezervného systému (FED) tvrdia, že nedávne údaje nezvýšili ich dôveru, že inflácia sa udržateľne pohybuje smerom nadol na 2 percentá, pričom poznamenávajú, že riziká okolo prognózy inflácie sú vnímané ako mierne naklonené „nahor“, podľa zverejnenej zápisnice z posledného zasadnutia úradu v stredu.

slovakia

left justify in out

Na svojom zasadnutí 19. až 20. marca Federálny rezervný systém USA ponechal úrokové sadzby nezmenené na 22-ročnom maxime 5,25 až 5,5 percenta, keďže nedávne spotrebiteľské údaje naznačovali pretrvávajúce inflačné tlaky.

Účastníci vo všeobecnosti zaznamenali svoju „neistotu ohľadom pretrvávania vysokej inflácie“ a vyjadrili názor, že nedávne údaje nezvýšili ich dôveru, že inflácia sa udržateľne pohybuje smerom nadol k dlhodobému cieľu centrálnej banky.

Americké ministerstvo práce v stredu informovalo, že americký index spotrebiteľských cien (CPI) v marci vzrástol na 3,5 percenta oproti predchádzajúcemu roku po tom, čo vo februári vzrástol na 3,2 percenta, čo naznačuje pokračujúci inflačný tlak.

Úrad Federálneho rezervného systému tiež poznamenal, že riziká okolo prognózy inflácie boli vnímané ako mierne naklonené smerom nahor, keďže by sa mohli zhmotniť poruchy na strane ponuky – z vývoja doma alebo v zahraničí – alebo neočakávane pretrvávajúca dynamika inflácie.

Niektorí účastníci zasadnutia poukázali na geopolitické riziká, ktoré by mohli viesť k závažnejším prekážkam v zásobovaní alebo k vyšším nákladom na prepravu, čo by mohlo spôsobiť tlak na zvyšovanie cien, a poznamenali, že tento vývoj by mohol mať vplyv aj na hospodársky rast.

Inflácia cien celkových a základných výdavkov na osobnú spotrebu (PCE) – preferovaný ukazovateľ inflácie FED-u – by sa mala v roku 2024 znížiť a skončiť na úrovni okolo 2,5 percenta, keďže dopyt a ponuka na trhoch produktov a práce sa naďalej posúvajú k lepšiemu. bilancie, ukázali minúty FED-u.

Úplné a základné osobné spotrebiteľské výdavky (PCE) ceny inflácie - preferované meradlo inflácie Federálneho rezervného systému - boli očakávané, že v roku 2024 mierne klesnú, pričom koniec roka dosiahnu okolo 2,5 percenta, keďže dopyt a ponuka na trhoch s produktmi a pracovnými silami pokračovali vo vylepšovaní rovnováhy, ukázali záznamy z rokovania FED-u.

Očakávalo sa, že do roku 2026 bude celková a základná inflácia cien PCE blízko 2 percentám.

Riziká súvisiace s prognózou ekonomickej aktivity boli vnímané ako mierne skreslené smerom k„dolu“, keďže akýkoľvek podstatný neúspech pri znižovaní inflácie by mohol viesť k sprísneniu finančných podmienok, ktoré by spomalilo tempo ekonomickej aktivity viac, ako zamestnanci očakávali v roku ich základnú predpoveď, ukázali záznamy.

Účastníci očakávali, že ekonomický rast sa oproti minuloročnému silnému tempu spomalí. Pokiaľ ide o sektor domácností, poznamenali, že výdavky na spotrebu vo všeobecnosti zostali stabilné, hoci mnohí poznamenali, že nedávne údaje o maloobchodných tržbách boli mierne.

Mnohí účastníci poukázali na ukazovatele, ako sú vyššie zostatky na kreditných kartách, väčšie využívanie programov kupuj teraz a plať neskôr alebo rastúca miera nesplácania niektorých typov spotrebiteľských úverov ako dôkaz, že financie niektorých domácností s nižšími a strednými príjmami môžu prísť. pod tlakom; títo účastníci považovali tento vývoj za negatívne riziko pre vyhliadky spotrebných výdavkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: Xinhua / Liu Jie
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies