V Dolných Salibách chce investor postaviť nový veterný park Telek

NETKY.SK • 14 August 2023, 13:39 • 2 min
V Dolných Salibách chce investor postaviť nový veterný park Telek

DOLNÉ SALIBY - Spoločnosť VE Telek, s. r. o., plánuje postaviť nový veterný park Telek v katastrálnom území obce Dolné Saliby v okrese Galanta. Náklady na výstavbu veterného parku s dvomi veternými elektrárňami odhaduje investor na 18 miliónov eur.

slovakia

left justify in out

Začiatok výstavby je naplánovaný na prvý štvrťrok 2026, ukončená by mala byť v treťom štvrťroku 2026, uvádza sa v projekte predloženom na posúdenie vplyvov na životné prostredie. Účelom navrhovanej činnosti je výroba elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov energie vo veterných elektrárňach a jej dodávka do elektrizačnej sústavy SR.

 

Zámer navrhovanej činnosti počíta s využitím trojlistových veterných elektrární s menovitým výkonom 7,2 elektrického megawattu, s priemerom listov rotora 172 metrov a s výškou stožiara maximálne 175 metrov. Hlavným pozitívom navrhovanej činnosti je zhodnotenie v súčasnosti nevyužívaného veterného potenciálu danej lokality na výrobu elektrickej energie, uvádza investor. Navrhovaná činnosť tak prispeje k zvyšovaniu podielu výroby elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov v rámci SR. Vlastníkmi parciel, na ktorých by mal byť veterný park umiestnený, sú súkromné osoby a súkromná spoločnosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR Foto: Dolné Saliby
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies