Záujem o reholníctvo klesá, ročne odíde z kláštorov vyše 2000 mužov

NETKY.SK • 25 September 2015, 10:41 • 2 min
Záujem o reholníctvo klesá, ročne odíde z kláštorov vyše 2000 mužov

VATIKÁN - Záujem o rehoľný život celosvetovo klesá. Kríza sa dotýka nielen Európy, ale aj Latinskej Ameriky, o ktorej sa v minulosti hovorilo, že bude regiónom, odkiaľ bude pochádzať najviac povolaní. Uviedol to sekretár vatikánskej Kongregácie pre spoločnosti zasväteného života a spoločnosti apoštolského života José Rodríguez Carballo, ktorý je v týchto dňoch na návšteve Slovenska.

slovakia

left justify in out

Problémom podľa neho nie je len malý záujem o vstup do kláštorov, ale aj to, že z nich odchádza veľa rehoľníkov späť do civilu. Ročne je takýchto prípadov viac ako 2000. Arcibiskup sa domnieva, že dôvodom odchodov je najmä hlboká duchovná kríza, problémy so životom v komunitách či zaľúbenosť. V žiadostiach o opustenie rehoľného života, ktoré prichádzajú do Vatikánu, sa najčastejšie objavuje práve tretí dôvod. "Ale musíme sa pýtať: 'Rehoľník, ak sa zaľúbi a chce vstúpiť do manželstva, prečo sa dostal do tejto situácie?' Je to duchovná kríza a kríza v živote  v spoločenstve," myslí si Carballo.

 

Taktiež dôvodov, prečo je menej záujemcov o rehoľný život, je podľa sekretára kongregácie viacero. Prvým je, že sa rodí málo detí. "Ak nie sú deti, nebudú ani povolania," vysvetlil. Ďalším dôvodom je, že ľudia už viac nežijú v kresťanskej spoločnosti. "Chýbajú hodnoty, na ktorých možno postaviť povolanie k zasvätenému životu," dodal. Carballo pripomenul, že dnes najviac povolaní k rehoľnému životu pochádza z Ázie, konkrétne z Vietnamu, Južnej Kórey, Indonézie, Filipín či Indie.

 

Rehoľné povolania podľa jeho slov klesajú aj na Slovensku. "Čísla sú dôležité, ale nie sú to najpodstatnejšie na zasvätenom živote," zdôraznil Carballo. To, čo je podľa jeho slov dôležité, je vydávanie svedectva.

Predseda Konferencie vyšších rehoľných predstavených, františkán Jeremiáš Daniel Kvaka, hovorí, že na Slovensku nie sú konkrétne čísla o tom, aký počet ľudí vstupuje do kláštorov. Štatistiky sa totiž u nás začali robiť len nedávno. Jeremiáš však potvrdzuje Carballove slová, že trend je klesajúci.

 

"Ten boom, ktorý bol na začiatku, po 90 rokoch, klesá. Vtedy tých povolaní bolo enormne viacej," vysvetlil. Napriek tomu ešte nezaznamenali, že by nejaké rehoľné spoločenstvo muselo pre nedostatok ľudí opustiť Slovensko. Naopak, do krajiny prichádzajú nové rehole. Carballo prišiel na štvordňovú návštevu na pozvanie Konferencie vyšších rehoľných predstavených. Ide o bývalého najvyššieho predstaviteľa františkánskej rehole. Do funkcie sekretára kongregácie ho vymenoval pred dvoma rokmi pápež František. Bolo to jeho prvé vymenovanie v úrade Svätého Otca v Rímskej kúrii.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies