Zamestnancov vyberá podľa odbornosti a nie cez politické nominácie

NETKY.SK • 29 Október 2010, 07:09 • 2 min
Zamestnancov vyberá podľa odbornosti a nie cez politické nominácie

Zamestnancov vyberá podľa odbornosti a nie cez politické nominácie

slovakia

left justify in out

Kľúčom k výberu ľudí pracujúcich na Úrade vlády SR sú odbornosť, skúsenosti a dôvera, že budú schopní vyriešiť problémy, ktoré na úrade zanechalo predchádzajúce vedenie. Neexistuje nijaká koaličná ani stranícka dohoda, podľa ktorej by sa mali obsadzovať miesta na úrade vlády cez politické nominácie, reagoval Tlačový a informačný odbor Úradu vlády (ÚV) SR na dnešné obvinenia poslanca Národnej rady SR za Smer-SD Branislava Ondruša.
      Ten dnes vyhlásil, že verejne prístupné materiály dokazujú, že na úrade vlády sú miesta obsadzované politickými nomináciami. Podľa neho premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) v stredu (27.10.) klamala, keď vyhlásila, že to tak nie je. Ondruš tvrdí, že jej klamstvo dokazuje obsadenie pozícií členmi vedenia mládežníckeho združenia SDKÚ-DS Nová generácia.
      Na úrade podľa neho pracuje ako vedúci Služobného úradu ÚV SR predseda združenia Martin Kucbel, ako riaditeľka kancelárie vedúceho Služobného úradu ÚV SR jeho podpredsedníčka Ľubica Škorvaneková, ako riaditeľ Správy zariadenia ÚV SR zas podpredseda Martin Turčan. Na Osobnom úrade ÚV SR pracuje Lukáš Turčok, ďalší podpredseda združenia, a príkaznú zmluvu s ÚV SR má Pavol Turčina, ktorý je generálnym sekretárom združenia.
      "Na Úrade vlády SR vrátane podriadených organizácií pracuje vyše 600 ľudí. Poslanec Branislav Ondruš spomenul päť mien, z ktorých jedna osoba ani nie je zamestnancom úradu," uviedol Tlačový a informačný odbor ÚV SR s tým, že napríklad vedúci Správy zariadení Úradu vlády Martin Turčan pracuje v dočasnej štátnej službe, pričom podľa zákona o štátnej službe bude na toto miesto vypísané výberové konanie.
      Turčan má podľa úradu vlády dlhoročnú prax z vedenia logisticko-priemyselného areálu. "To znamená priamu prácu s nájmom budov, hospodárením a správou nehnuteľností. Má tiež skúsenosti z účtovníctva a ekonomického poradenstva," zdôvodnil ÚV SR jeho prijatie do zamestnania.
      Tlačový a informačný odbor zároveň zdôraznil, že Turčan za tri mesiace v pozícii vedúceho správy zariadení musel podobne ako vedúci služobného úradu Martin Kucbel riešiť množstvo problémov z čias, keď na úrade vlády sedel aj terajší poslanec za Smer-SD Branislav Ondruš.
      "Vrátane napríklad nefakturovaných nákladov na energie pri prenájmoch priestorov, premrštených nájomných zmlúv obrazov, nevyriešených pozemkov pod objektom Úradu vlády SR, školenia vlastných zamestnancov počas dovoleniek, či trestného oznámenia súvisiaceho s využívaním peňazí určených na informatizáciu spoločnosti," uvádza sa v stanovisku úradu vlády.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies