USA je stále ochotné pokračovať v rokovaniach so Severnou Kóreou

NETKY.SK • 18 Apríl 2019, 16:2 • 2 min
USA je stále ochotné pokračovať v rokovaniach so Severnou Kóreou

WASHINGTON - V dnešných hodinách vyhlásilo ministerstvo zahraničných vecí USA, že aj naďalej je pripravené na spustenie rokovaní so Severnou Kóreou. Vyjadrenia zo strany Spojených štáov prišli po tom, ako Severná Kórea požiadala o výmenu hlavného amerického vyjednávača v rokovaniach s Pchjongjangom, ktorým je minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo.

slovakia

left justify in out

"Spojené štáty zostávajú pripravené zapojiť Severnú Kóreu do konštruktívneho dialógu," uviedol hovorca amerického rezortu diplomacie.

 

Druhý summit amerického prezidenta Donalda Trumpa so severokórejským vodcom Kim Čong-unom, ktorý sa konal 27. a 28. februára vo vietnamskej metropole Hanoj, sa ukončil predčasne. Donald Trump odôvodnil toto svoje konanie tým, že severokórejský vodca údajne žiadal úplné zrušenie amerických sankcií uvalených na KĽDR.

 

img

 

Severná Kórea však toto tvrdenie zo strany USA poprela. Minister zahraničia Ri Jong-ho uviedol, že Kim Čong-un žiadal čiastočné, nie úplné zrušenie sankcií výmenou za demontáž svojho najväčšieho jadrového zariadenia v Jongbjone, aj to za prítomnosti amerických expertov.

 

img

 

Obe strany však po summite zároveň opäť potvrdili svoj záväzok pokračovať vo vzájomnom dialógu. Kremeľ však v dnešných hodinách potvrdil, že v druhej polovici apríla sa prezident Ruska Vladimír Putin stretne so severokórejským lídrom Kim Čong-unom. Pokiaľ by sa toto stretnutie naozaj uskutočnilo, bolo by to prelomové pre obe krajiny. Išlo by vôbec o prvé stretnutie týchto lídrov. 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona