Chemikália, ktorá zničila Bejrút, mohla vybuchnúť aj v Dakare

NETKY.SK • 21 August 2020, 08:13 • 2 min
Chemikália, ktorá zničila Bejrút, mohla vybuchnúť aj v Dakare

DAKAR - Prístav v senegalskom hlavnom meste Dakar vo štvrtok oznámil, že požiadal o odstránenie približne 2700 ton vysoko výbušného dusičnanu amónneho uskladneného v prístavnom areáli.

slovakia

left justify in out

Ide o takmer rovnaké množstvo chemikálie, aké spôsobilo tento mesiac ničivú explóziu v prístave v libanonskej metropole Bejrút. 

 

Neidentifikovaný majiteľ zásob si už našiel sklad na uloženie priemyselnej chemikálie mimo mesta, uviedlo generálne riaditeľstvo prístavu. Ten sa nachádza vedľa husto zaľudneného centra Dakaru.

 

img

 

"Majiteľ v súčasnosti spolupracuje s ministerstvom životného prostredia na získaní súhlasu na urýchlené odstránenie tohto nákladu," napísalo riaditeľstvo vo vyhlásení, v ktorom sa neuvádza, ako dlho prístav tento tovar určený pre Mali skladoval. Prístav prísne dodržiava medzinárodné predpisy pre spravovanie a uskladňovanie nebezpečných materiálov, dodalo riaditeľstvo.

 

img

 

V bejrútskom prístave bolo uskladnených 2750 ton dusičnanu amónnehošesť rokov a bez bezpečnostných opatrení. Chemikália explodovala 4. augusta a pri nešťastí zahynulo najmenej 170 ľudí, zranenia utrpeli ďalšie tisíce a okolo 250.000 obyvateľov zostalo bez domova.

 

img

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies