Toto sú hlavné výhody práce z domu

NETKY.SK • 8 Apríl 2020, 10:42 • 2 min
Toto sú hlavné výhody práce z domu

Prieskum portálu Platy.sk zisťoval reakciu zamestnancov a zamestnávateľov na aktuálnu situáciu. Ľudia z ktorej oblasti využívajú tzv. homeoffice najviac a naopak, ktorí musia chodiť do práce? Aká je efektivita zamestnancov pracujúcich doma? Toto sú výsledky prieskumu.

slovakia

left justify in out

Je "remote" budúcnosť?

Remote, teda práca z domu, je podľa Svetového ekonomického fóra budúcnosť práce. Bolo preukázané, a to nie len počas pandémie, že zamestnanci pracujúci z domu sú oveľa viac efektívni a spokojní. Prečo je to tak? Remote zamestnanci si dokážu lepšie naplánovať deň, viac sa sústrediť na prácu, ale aj lepšie využívajú svoj voľný čas. Portál Forbes vyzdvihol 5 hlavných výhod práce z domu, pričom poukázal na fakt, že svetoví experti považujú za najväčší benefit hlavne flexibilitu. Tieto dáta pochádzajú z viacerých výskumov, ktoré vykonali popredné svetové výskumné inštitúcie študujúce prácu na diaľku. Medzi ne patrí napríklad Gallup, Harvardská univerzita Global Workplace Analytics a Stanfordská univerzita

 

Vyššia produktivita 

Zamestnanci pracujúci doma preukázali o 35-40% vyššiu produktivitu, ako ich kolegovia, ktorí chodia do kancelárie každý deň. 

 

Lepší výkon

Ľudia pracujúci z domu dosahujú o 40% lepšie výsledky.

 

Angažovanosť

Vyššia produktivita a výkonnosť spolu vytvárajú silnejšiu angažovanost, inými slovami, o 41% nižšiu miera neprítomnosti v práci.

 

Stabilita

Až 54% zamestnancov tvrdí, že by zmenili zamestnanie za pracovné miesto, ktoré im ponúka väčšiu flexibilitu.

 

Zisk

Organizácie ušetria v priemere 11 000 dolárov ročne na zamestnancoch pracujúcich z domu a preukazujú priemerne o 21% vyššiu ziskovosť.

 

Aktuálna situácia na Slovensku

 

Prieskumu portálu Platy.sk, ktorý patrí do portfólia spoločnosti Profesia, sa zúčastnilo 914 respondentov. Výsledky ukázali, že v súčasnej mimoriadnej situácii na Slovensku najviac z domu pracujú ľudia v oblasti IT, najmenej zamestnanci v cestovnom ruchu. Slováci tvrdia, že doma pracujú rovnako, či dokonca sú produktívnejší ako na pracovisku.

 

img

 

Opatrenia vznikli s cieľom zamedziť šírenie vírusu

Práca z domu je v súčasnosti najrozšírenejšie opatrenie, pomocou ktorého sa zamestnávatelia na Slovensku snažia o predídenie šírenia ochorenia COVID-19. Aktuálne pracuje z domu viac ako 47 % respondentov. Na ďalších miestach skončili opatrenia priamo na pracovisku. Viac ako 28 % respondentov odpovedalo, že aktuálne navštevuje pracovisko, kde sú zvýšené hygienické normy. Viac ako 12 % ľudí uviedlo, že pre mimoriadnu situáciu momentálne vôbec nepracujú. Medzi opýtanými je aj takmer 7% respondentov, ktorí tvrdia, že ich zamestnávateľ nepriniesol na pracovisko žiadne opatrenia.

 

Väčšina ľudí by rada pracovala z domu

Prieskum ukázal, že väčšina ľudí oceňuje, prípadne by ocenila možnosť pracovať v súčasnej situácii z domu. Takúto odpoveď uviedlo viac ako 56 % ľudí. Viac ako tretina respondentov uviedla, že majú prácu, ktorú nie je možné vykonávať z domu.

Odvetvia s najvyšším počtom respondentov, ktorí uviedli, že ich typ práce nie je možné robiť z domu, sú najmä cestovný ruch a gastro, výroba alebo doprava a špedícia.

 

img

 

Zamestnanci tvrdia, že sú doma produktívnejší

Naopak, v súčasnosti pracujú z domu najmä ľudia v oblasti IT, marketingu, ekonomiky alebo financií. Takmer 60 % respondentov uviedlo, že počas práce z domu pracujú rovnako alebo sú dokonca produktívnejší ako na pracovisku. Oproti nim iba 18 % respondentov priznáva, že doma majú problém s koncentráciou a takmer 7% ľudí uvádza, že prácu z domu považujú za príležitosť, keď môžu pracovať menej.

 

img

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies