Hlava štátu podpísala zákon o kolúznej väzbe. Novelou sa skráti jej trvanie na päť mesiacov

NETKY.SK • 30 Júl 2021, 14:08 • 2 min
Hlava štátu podpísala zákon o kolúznej väzbe. Novelou sa skráti jej trvanie na päť mesiacov

BRATISLAVA – Prezidentka Zuzana Čaputová dnes podpísala novelu Trestného poriadku, vďaka ktorej sa zavádza päťmesačná lehota kolúznej väzby.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom hovorca prezidentky Martin Strižinec. Úpravu v piatok (23. júla) schválili poslanci Národnej rady SR. Kolúzna väzba bude môcť trvať aj dlhšie ako päť mesiacov, ak sa zistí, že sa obvinený kolúzne správal, či už sám alebo prostredníctvom iných osôb

 

Kolúzna väzba pre závažné trestné činy

Obvinení môžu ostať v kolúznej väzbe aj v prípade, keď sa voči nim vedie trestné stíhanie pre obzvlášť závažný zločin spáchaný organizovanou skupinou,  teroristickou skupinou, pre trestný čin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, trestný čin založenia, zosnovania a podporovania teroristickej skupiny alebo pre trestný čin, za ktorý je možné uložiť trest odňatia slobody na doživotie. Novelu predložila ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí).

Ďalšou zmenou je zavedenie obligatórneho súdneho preskúmavania možnosti nahradiť väzbu inštitútmi náhrady väzby.

 

Novela tiež objasňuje pravidlá náhrady väzby a výslovne vylučuje možnosť náhrady kolúznej väzby a opätovnej väzby z kolúznych dôvodov v záujme odstrániť pochybnosti právneho výkladu doterajšej úpravy.

Súčasne zmena Trestného poriadku explicitne stanovuje podmienky návrhu na vzatie obvineného do väzby a odôvodnenia rozhodnutia súdu o väzbe.

 

Prečítajte si tiež: Vláda schválila zmenu kolúznej väzby tak, ako ho navrhla ministerka spravodlivosti

 

Odôvodnenie súdu bude kľúčové

V prípade kolúznej väzby musí návrh na vzatie obvineného do väzby a odôvodnenie rozhodnutia súdu o väzbe obsahovať aj konkrétne skutočnosti, ktoré sa zakladajú na dôvodnej obave z kolúzneho správania obvineného alebo z ktorých je zrejmé, že tak obvinený už konal.

 

Do novely ministerstvo spravodlivosti doplnilo lehotu piatich pracovných dní v prípravnom konaní pre prokurátora na predloženie žiadosti obvineného o prepustenie na slobodu, ktorej nevyhovel, aj so svojím stanoviskom a s návrhom na rozhodnutie sudcovi pre prípravné konanie.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies