PES bude v Českej republike so zmenšenou pohotovosťou aj vďaka vianočným kaprom

NETKY.SK • 20 November 2020, 19:10 • 2 min
PES bude v Českej republike so zmenšenou pohotovosťou aj vďaka vianočným kaprom

Naši západní susedia budú zmenšovať opatrenia proti šíreniu novej pandémie. V Českej republike sa tak od pondelka obyvatelia stretnú s týmto uvoľnením.

slovakia

left justify in out

Vláda Českej republiky sa svojom rokovaní rozhodla, že od pondelka 23. novembra bude menšia pohotovosť v protiepidemickom systéme PES. Portál TN.cz informuje a dodáva aj slová ministra zdravotníctva Jana Blatného, že "od pondelka sa celá Česká republika prepne zo stupňa 5 do stupňa 4“.

 

 

V reálnom živote obyvateľov sa to prejaví aj tým, že obchody budú môcť byť otvorené do 23:00. Taktiež  zákaz vychádzania bude kratší o dve hodiny. Ľudia budú mať povolené byť tak do 23:00 aj vonku.

Ku stretnutiu sa môže rozhodnúť už šesť ľudí, oproti pôvodnému stavu dvoch osôb. Na svadbách  či svätých omšiach sa budú môcť zúčastniť dvadsiati. Umožní sa aj nákup kaprov, ozdôb či stromčekov.

 

Niektorí členovia vlády Andreja Babiša by pritom chceli, aby sa zmiernilo ešte viac, a to nad štvrtého stupňa v rámci systému PES. Minister priemyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček sa už podľa TN.cz predtým vyjadril, že navrhne, aby sa v nedeľu opäť otvorili obchody a aby sa zvýšil počet zákazníkov v predajni. Proti bol však minister zdravotníctva.

 

 

No ak situácia pôjde s pandémiou COVID-19 dobre, môže dôjsť k vyhláseniu tretieho stupňa, ten by nasledoval od 30. novembra. Mohlo by to znamenať čiastočné otvorenie reštaurácií, ale aj sprístupnenie všetkých obchodov. V dobe pandémie je správne dbať na zvýšenú hygienu, dezinfikovať si ruky a zakrývať horné dýchacie cesty. Rúška a dezinfekčné gély si môžete kúpiť na stránke shop.netky.sk.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies