Slovenská advokátska komora vydala varovanie pred schvaľovaním súdnej mapy

NETKY.SK • 17 Marec 2022, 10:51 • 2 min
Slovenská advokátska komora vydala varovanie pred schvaľovaním súdnej mapy

BRATISLAVA - Poslanci by podľa Slovenskej advokátskej komory (SAK) mali radšej schváliť iba menšiu časť reformy, no kvalitne, nie za každú cenu časti, voči ktorým sú odborné výhrady.

slovakia

left justify in out

Slovenská advokátska komora (SAK) varuje pred schvaľovaním súdnej mapy v Národnej rade (NR) SR cez tzv. prílepky. 

 

img

 

„Na základe skorších politických vyjadrení sa javí, že poslanci pri jej schvaľovaní zvažujú aj využitie neštandardných legislatívnych prostriedkov, ktorými by sa obišli výsledky hlasovania z predchádzajúcej schôdze,“ píše SAK vo svojom stanovisku.

 

Poukazuje, že skrátené legislatívne konania či rozličné formy obchádzania štandardnej normotvorby boli jedným z vedľajších negatívnych javov núdzového stavu počas pandémie.

 

Prečítajte si tiež: Desiatky sudcov protestovali proti súdnej mape. Vážne obvinenia!

 

SAK upozorňuje, že ak reformu schvália poslanci formou rozsiahlych legislatívnych prílepkov, mohlo by to viesť k jej následnému spochybňovaniu z ústavnoprávneho hľadiska a nižšej akceptácii právnou praxou.

 

img

 

„Riadenie sa pravidlom o 'účele, ktorý svätí prostriedky', zatiaľ v justícii podľa nášho názoru vždy prinieslo viac škody ako osohu. Z odborného hľadiska preto považujeme za lepšie, aby bola schválená radšej menšia časť reformy, no kvalitne, ako za každú cenu presadzovať aj tie časti, voči ktorým existujú najvážnejšie odborné výhrady,“ uzavrela SAK.

 

Možno vás zaujme: Tohtoročné voľby sa možno budú konať skôr

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies